O setkání olympioniků byl enormní zájem

Český klub olympioniků
Český klub olympioniků
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Členové Českého klubu olympioniků, který v roce 1993 navázal na dřívější činnost Československého klubu olympioniků, si dali v pátek společenské „plesové“ dostaveníčko na pražských Vinohradech. „Nechyběl ani předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek, mezi pozvanými hosty byl také pražský primátor Pavel Bém,“ upřesňuje předseda klubu Oldřich Svojanovský.

FOTOGALERIE

O společenský večer spojený mimo jiné s plesem byl enormní zájem. „Všechny vstupenky byly rozebrané už tři týdny předem,“ podotýká bývalý veslař Svojanovský, který na olympijských hrách vybojoval stříbrnou a bronzovou medaili. Každý olympionik měl nárok na jednu vstupenku pro sebe a jednu pro svůj doprovod.

Velký zájem o akci bezesporu vyvolal také velký úspěch českých sportovců na únorových olympijských hrách ve Vancouveru, odkud přivezli šest medailí. Čerství medailisté ale na Vinohradech scházeli. „S tím jsme počítali, protože zimní sezona ještě neskončila,“ říká Svojanovský.

Během večera se slavnostního ocenění dočkal bývalý rozhodčí a funkcionář Rudolf Baťa. „Předali jsme mu čestné členství v klubu,“ uvedl Svojanovský. Z držitelů olympijského zlata nescházeli například Jiří Raška, Věra Čáslavská nebo Dana Zátopková. „Ples je hlavně od toho, aby se bývalí olympionici mohli společně sejít, vidět se a popovídat si.“

Když v roce 1975 klub vznikl, podmínkou bylo mimo jiné umístění do šestého místa na olympijských hrách. Později toto omezení odpadlo a dnes může být jeho členem každý, kdo se zúčastnil olympijských her.

Klub také vyvíjí nadační činnost, určenou zejména starším olympijským reprezentantům. „Snažíme se pomáhat těm, kteří se ocitli v tíživé životní situaci,“ popisuje Svojanovský charitativní aktivity klubu. „Zřídili jsme nadační fondy v regionech, které mohou pomáhat všem olympionikům, tedy i těm, kteří nezískali olympijskou medaili. Kromě ekonomické podpory se to dále týká například zdravotní nebo lázeňské péče. Prostředky nám poskytuje i Český olympijský výbor, snažíme se dělat, co se dá.“

-ted-
Foto: Václav Mudra

líbil se ti článek?