Odkaz her: Olympijský park královny Alžběty

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Letní olympiáda v Londýně je už nějaký ten pátek minulostí a Olympijský park se proto už intenzivně připravuje k přeměně pro své další využívání. V podobě, v jaké sloužil během olympijských a paralympijských her, ho už návštěvníci Londýna neuvidí.

Práce na odstraňování dočasných prvků započaly krátce po zhasnutí ohně paralympiády a šest týdnů poté jsou podle organizátorů už ve velmi pokročilém stadiu. V uplynulých dnech už začalo i předávání celého areálu z rukou organizačního výboru LOCOG budoucímu správci parku, jímž je společnost London Legacy Development Corporation (LLDC).

„Hostili jsme skvělé hry a teď jsme začali psát první kapitolu našeho odkazu, k němuž jsme se zavázali už při podání přihlášky,“ řekl šéf organizačního výboru Sebastian Coe.

LLCD se už ujala například ochrany areálu, má v kompetenci přístup do něj i veškerou logistiku. LLCD nyní začne s přeměnou parku na novou londýnskou čtvrť, která se bude jmenovat Olympijský park královny Alžběty. Transformace bude stát zhruba 292 milionů liber (zhruba devět miliard korun).

Ze sportovišť už byly LLCD předány Aquatics Centre, Velodrome a Basketball Arena. Copper Box přijde na řadu v listopadu a před Vánoci pak i samotný Olympijský stadion a Press a Broadcast Centrum.

Zároveň LOCOG připravuje i předání olympijské vesnice, která bude přeměněna na novou obytnou čtvrť s 2818 byty. První nájemníci se mají nastěhovat v příštím roce.

líbil se ti článek?