Konference Sport a stát splnila očekávání

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Konference Sport a stát, která dnes skončila v Praze na Kavčích Horách, splnila podle jejích účastníků své poslání. „Došlo k jednoznačné shodě mezi zástupci politického spektra a českých sportovních organizací jak ohledně cílů, tak i prostředků, jak jich dosáhnout,“ řekl náměstek ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Jan Kocourek. Na konferenci se mimo jiné diskutovalo o významu sportu pro společnost a jeho vztahu s ekonomikou.

Během dvoudenního maratonu vystoupily špičky nejsilnějších politických stran, osobnosti veřejného života a sportovního prostředí. Také v publiku bylo mnoho významných osobností, včetně šesti českých olympijských vítězů. Konferenci uspořádalo z iniciativy Českého olympijského výboru Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy a zastřešily ji tuzemské sportovní organizace. Těmi byly Český svaz tělesné výchovy, Česká obec sokolská, Sdružení sportovních svazů, Klub českých turistů, Orel, Autoklub České republiky, Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů České republiky, Český střelecký svaz, Česká asociace Sport pro všechny a Asociace školních sportovních klubů.
 
„Podmínky pro sport v České republice nejsou ideální. Na tom se shodli všichni zúčastnění,“ zdůraznil generální sekretář Českého svazu tělesné výchovy Jan Boháč. „Smyslem konference bylo přesvědčit politické spektrum, že sport je pro společnost nesmírně důležitý a že jeho potenciál plně nevyužíváme,“ dodal.
 
Sport a mládež
Diskuse se točila okolo čtyř základních témat. „Podpora sportu dětí a mládeže je základ, protože jejím zanedbáním vznikají všechny problémy v budoucnu,“ zdůraznil starosta České obce sokolské Jaroslav Bernard. „Jakmile okamžitě nezavedeme systém podpory, hrozí riziko prodlení, protože zdravotní stav mladé populace není ideální. S dětmi je nutné začít pracovat již zhruba od tří let věku, protože když si v útlém věku neosvojí pohybové návyky, je těžké to později dohnat,“ řekl. „Dá se tak předejít negativním jevům jako je šikana ve školách, jejímž terčem jsou zejména méně pohybově nadané děti.“
 
Sport a státní reprezentace
„Smyslem je ukázat, co sportovní reprezentace může nabídnout státu a společnosti,“ podotkl šéf Českého olympijského výboru Milan Jirásek s tím, že o nutnosti podpory reprezentace nebylo na konferenci pochyb. „Je to reklama státu, vytváří to jeho dobrou image, vliv to může mít na ekonomiku a v neposlední řadě jsou hrdinové-reprezentanti skvělým příkladem pro mládež,“ vypočítal Jirásek. Co se týče státní podpory reprezentace, vidí Jirásek jablko sváru především v diferenciaci financování. „Pokud nebude dostatek financí na podporu všech sportů, bude na státu, aby si určil, co chce podporovat,“ prohlásil Jirásek s tím, že klíč k rozdělování financí bude muset po volbách najít nová vláda.
 
Sport a finance
Finanční situace sportu se zároveň musí rapidně zlepšit, míní prezident Autoklubu České republiky Roman Ječmínek. „Český sport je silně podfinancovaný. Není to vinou současné krize, tento stav trvá již posledních dvacet let,“ domnívá se. Konference podle jeho názoru našla shodu, jak financování vyřešit. „Sport a tělovýchova musí mít samostatnou kapitolu ve státním rozpočtu. A také je nutné přijmout kvalitní novelu loterijního zákona,“ vyzdvihl dva body, které by měly stav financí v českém sportu ozdravit. „Musí se jednat o dlouholetou záležitost. Buď půjde o určité procento z hrubého domácího produktu, nebo o přesně danou sumu z rozpočtu,“ naznačil s tím, že pokud by se oproti současnému stavu zvýšila podpora sportu o dvě miliardy korun, bylo by to pro sportovní organizace uspokojivé.
 
Sport a legislativa
S financemi úzce souvisí také právní normy. „Legislativní prostředí je v českém sportu momentálně velmi roztříštěné,“ poukázal předseda Sdružení sportovních svazů České republiky Zdeněk Ertl na zhruba tři desítky různých právních norem, které v současné době upravují pozici sportu ve společnosti. „Sport je věcí nadstranickou, proto je nutné vytvořit adekvátní podmínky pro jeho rozvoj. V první řadě padl příslib, že vznikne nový zákon o sportu, který současnou legislativu sjednotí,“ podotkl s tím, že zákon bude připomínkován přímo na půdě sportovních organizací, aby později nadocházelo k problémům.
 
Konferenci vysílala Česká televize. „Doufám proto, že sliby politiků budou naplněny, když proběhly v živém televizním vysílání,“ uzavřel Jaroslav Němec, prezident Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů České republiky.
 
-ted-

líbil se ti článek?