Olympijské hry v Tokiu budou bez zahraničních diváků

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na tribunách při olympijských hrách v Tokiu budou letos v létě chybět zahraniční fanoušci. Vzhledem k aktuálnímu celosvětovému vývoji pandemie nemoci COVID-19, novým mutacím viru i dalším očekáváním se japonští organizátoři dohodli, že zahraniční diváci nebudou moci vstoupit do pořadatelské země, která je i nyní cizincům uzavřena. Mezinárodní olympijský výbor toto rozhodnutí vzhledem k bezpečnosti všech účastníků her i obyvatel Japonska respektuje. Organizátoři zatím jen uvedli, že peníze za vstupenky se budou vracet.

„V tuto chvíli čekáme na přesné informace o tom, jak a kdy bude vracení peněz za vstupenky probíhat. I na to, jak se bude z japonské strany řešit refundace objednaného ubytování a dalších náležitostí, jelikož oficiální prodejci prodávají vstupenky zejména jako součást balíčků a zájezdů,“ uvedla Blanka Konečná, manažerka prodeje vstupenek.

V Česku prodávají vstupenky na olympijské hry, jejichž termín se vzhledem k pandemii posunul o rok a začnou letos 23. července, společnosti IBTravel a Invia.cz. „V tuto chvíli jsou prostředky zaplacené za vstupenky a další služby na japonské straně, proto musíme čekat na pokyny ze strany organizátorů a japonské vlády. Prosíme všechny o trpělivost. Jakmile budeme potřebné informace mít, budeme všechny společně s oficiálními prodejci informovat,“ dodala Konečná.

Sdílíme jejich zklamání. Tohle nás opravdu mrzí. Je to pro všechny velká oběť.

Omezení vstupu zahraničních fanoušků se týká i mnoha rodinných příslušníků sportovců. „Sdílíme jejich zklamání. Tohle nás opravdu mrzí. Je to pro všechny velká oběť. Ovšem od začátku pandemie upozorňujeme, že situace vyžaduje oběti. Zároveň také říkáme, že naší první zásadou je bezpečnost. Je mi jasné, že naši japonští kolegové nepřijímali toto rozhodnutí snadno. Ale stejně jako pro ně i pro nás je prioritou zorganizovat bezpečné hry pro všechny – účastníky i naše hostitele,“ řekl Thomas Bach, předseda Mezinárodního olympijského výboru.

Japonští organizátoři nepředpokládají, že vzhledem k vývoji pandemie a velkým restrikcím v mezinárodním cestování, se jejich země v létě otevře lidem ze zahraničí. I proto chtěli dát mezinárodním fanouškům jistotu už nyní. O tom, kolik bude na tribunách japonských diváků, se teprve bude rozhodovat. „Každopádně společně s vysílacími společnostmi uděláme vše proto, aby fanoušci z celého světa mohli zažít olympijského ducha,“ dodal Thomas Bach.

Informace o procesu refundace slibují organizátoři dodat brzy. „Hry v Tokiu budou v mnoha ohledech jiné. Jejich základ ale zůstane – sportovci ze sebe vydají vše a budou inspirovat svět svými výkony. V tuto chvíli pracujeme na specifických plánech na to, jak sdílet podporu z celého světa na dálku a jak spojit lidi způsoby, které budou odpovídat aktuální situaci. Pokud nemůžete přijet letos v létě do Japonska, věříme že hry budete podporovat i na dálku,“ uvedla Seiko Hašimotová, prezidentka organizačního výboru her.

Koupil/a jsem si vstupenky. Co mám nyní dělat?

Vyčkávat. Prosíme o trpělivost. Japonští organizátoři slibují vrácení peněz za vstupenky, nicméně podrobnější informace ještě dodají.

Koupil/a jsem si celý zájezd. Co mám nyní dělat?

I tady prosíme o trpělivost. Oficiální prodejci jednají s japonskou stranou o refundacích a všech podrobnostech, které se týkají zájezdů. Všechny své klienty budou následně informovat.

Je možné, že se situace změní?

Japonští organizátoři chtěli učinit rozhodnutí brzy, aby zahraničním fanouškům dali jistotu a možnost změnit plány. Nepředpokládají, že se v létě Japonsko otevře zahraničním návštěvníkům.

Kde sledovat aktuální informace?

Na našem webu ZDE, dále na webech oficiálních prodejců IBTravelInvia.cz.

líbil se ti článek?