Olympijské hry v Paříži 2024 propojí sport a památky

Paříž 2024
Paříž 2024
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Plážový volejbal či dálkové plavání s výhledem na Eiffelovu věž. Basketbal 3x3, BMX Freestyle, skateboarding a také breakdance v oblasti Náměstí Svornosti, tedy Place de la Concorde. Lukostřelba u Invalidovny. Moderní pětiboj a jezdectví ve Versailles. Ceremoniály, atletika a ragby na slavném Stade de France, tenis v areálu Roland Garros. Olympijské hry v Paříži 2024 spojí architekturu francouzské metropole a sport. Budou městské, úsporné a zaměřené na mladé publikum.

Stejně jako v Tokiu se bude i ve Francii soutěžit ve sportovním lezení, skateboardingu a surfingu, nově však do programu přibude breakdance, který se představil na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires 2018.

„Mezinárodní olympijský výbor se dlouhodobě snaží být atraktivní pro mladé lidi. Pro někoho to může být překvapení, ale breakdance je rozhodně moderní sport. Chceme zkoušet neokoukané formáty soutěží,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a člen MOV. Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor dodal: „Podle informací z Českého svazu tanečního sportu máme několik adeptů, kteří by měli mít šanci bojovat o účast na hrách v Paříži, i když kvalifikační kritéria zatím nejsou známá.“

Koncept pro olympijské hry v době po koronaviru

MOV upravil počet sportovců na 10 500, díky čemuž se sníží i počet členů doprovodu. O největší množství míst přišly vzpírání (vzhledem k problémům ve vedení mezinárodní federace a dopingové historii sportu) a box (mezinárodní federaci AIBA momentálně vzhledem k problémům MOV neuznává).

"I nadále snižujeme náklady a zjednodušujeme spletitost pořádání her. Také dosáhneme početní rovnosti zastoupení mužů a žen. A zaměřujeme se výrazně na mládež."

Medaile se budou rozdávat ve 32 sportech v 329 disciplínách, v programu je celkem 22 smíšených soutěží a v 28 sportech je rovné zastoupení mužů a žen, přičemž v rámci celkové kvóty je poměr úplně vyrovnaný. Jedna ze smíšených soutěží nahradí například atletický závod mužů na 50 km v chůzi. V kanoistice přibudou na slalomářském kanálu souboje kajakářů a kajakářek v extreme slalomu, naopak rychlostní kanoisté přijdou o kajakářské dvoustovky a souboje mužských deblů (kajak i kanoe) se přesunou z kilometrové trati na pětistovku.

V boxu jedna ženská kategorie nahradí jednu mužskou, v jachtingu proběhnou tři smíšené disciplíny a ve střelbě v Paříži proběhne smíšená soutěž ve skeetu, nikoli v trapu. V programu zůstala výrazná většina dosavadních disciplín, a to vzhledem ke zkrácené době mezi hrami v Tokiu a Paříži. Přehled sportů a disciplín olympijských her 2024 najdete ZDE.

„Díky tomuto programu jsme olympijské hry v Paříži upravili pro svět po koronaviru. I nadále snižujeme náklady a zjednodušujeme spletitost pořádání her. Také dosáhneme početní rovnosti zastoupení mužů a žen. A zaměřujeme se výrazně na mládež,“ řekl Thomas Bach, předseda MOV.

Důraz na úspory i ekologii

Právě sporty jako breakdance či skateboarding, které baví mladé piublikum, nemusejí probíhat v klasických sportovních arénách. Koncept sportovišť pro Paříž 2024 navíc výrazně propojuje olympijské a paralympijské hry. Stavět se budou nový areál pro sportovní lezení, centrum plaveckých sportů, které následně využijí obyvatelé oblasti Seine-Saint-Denis, a také olympijská a novinářská vesnice.

Avšak řada původně plánovaných dočasných sportovišť v rámci úspor i snížení ekologické zátěže nakonec nevznikne a více se využijí stávající budovy. Výstavba olympijské vesnice na břehu Seiny se 3000 tisíci bytů začne na jaře 2021 a půjde o ekologickou stavbu se dřevěnými prvky, kde se bude využívat energie z obnovitelných zdrojů.

Olympijská vesnice bude jen sedm kilometrů od centra města a dva kilometry od hlavního stadionu Stade de France, přičemž 24 sportů se bude konat v dosahu deseti kilometrů od vesnice, dalších pět pak v dojezdové vzdálenosti 30 kilometrů. Diváci budou moci chodit mezi sportovišti pěšky nebo využívat hromadnou dopravu. V dalších městech Francie proběhnou fotbal, házená a jachting. A v surfování se bude soutěžit na Tahiti.

líbil se ti článek?