Bronz pro Česko! Freeskier Švancer je třetím nejlepším mladým sportovcem Evropy

YOG 2020
YOG 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Matěj Švancer hned na úvod sezony slaví další významný úspěch kariéry. Šestnáctiletý český freeskier byl vyhlášen třetím nejlepším mladým sportovcem Evropy v rámci zimní edice Ceny Piotra Nurowského, kterou udílí Evropský olympijský výbor.

„Už když jsem se v létě dozvěděl, že jsem se dostal mezi pět nejlepších mladých sportovců Evropy, jsem měl obrovskou radost. To, že to nakonec dopadlo na třetí místo, je naprosto neuvěřitelné. Moc si toho vážím,“ uvedl Švancer bezprostředně po bronzovém ocenění. „Beru to jako odměnu za všechno, co se mi povedlo minulou sezonu, a chtěl bych poděkovat českému i rakouskému týmu a všem, kteří se na mých výsledcích a přípravě podílejí. Zároveň je to pro mě velká motivace do budoucna. Budu se snažit ukázat, že to je zasloužené ocenění, v této sezoně k tomu bude snad dost příležitostí,“ dodal.

V uplynulé sezoně rodák z Prahy trvale žijící v Rakousku zazářil především na Olympijských hrách mládeže ve švýcarském Lausanne, kde vybojoval zlato v Big Airu. Další cenný kov mu navíc jen těsně unikl, když ve slopestylu skončil na čtvrtém místě. Šestnáctiletý freestyle lyžař už má na kontě tři prvenství v Evropském poháru, poprvé v něm triumfoval už ve svých čtrnácti letech. Třikrát už stačil nakouknout také do elitního seriálu Světového poháru, kde v obou případech bodoval.

Nejlepší pětka

Aktuální ročník odstartoval minulý týden na prvním podniku Světového poháru na rakouském ledovci Stubai. Při své premiéře mezi elitou v disciplíně slopestyle si vybral hned na úvod smůlu, když mu finálová šestnáctka těsně unikla a skončil na prvním nepostupovém místě.

Slavnostní předávání pětici nejlepších mělo proběhnout už na květnovém semináři Evropského olympijského výboru, který se kvůli světové pandemii koronaviru neuskutečnil, a tak si Švancer i ostatní nominovaní museli na konečné výsledky počkat až do listopadového online semináře, kde o umístění rozhodovaly hlasy zástupců všech členských států Evropského olympijského výboru.

Ve finálové pětce byl Švancer společně s později vítěznou italskou biatlonistkou Lindou Zingerleovou, stříbrnou rakouskou sdruženářkou Lisou-Marií Hirnerovou, čtvrtým lotyšským sáňkařem Ginstem Berzinem a pátou německou sáňkařkou Jessicou Degenhardtovou.

Cena pro nejlepšího mladého sportovce Evropy se uděluje od roku 2011 na počest Piotra Nurowského, předsedy Polského olympijského výboru, který zahynul při leteckém neštěstí v roce 2010. Cílem jejího udělování je podpořit mladé sportovce při jejich cestě na vrchol a zároveň inspirovat budoucí generace. Švancer je vůbec prvním českým zimním sportovcem, který se mezi nejužší pětici nominovaných dostal.

Autor: Svaz lyžařů ČR

líbil se ti článek?