Olympijské hry v Tokiu bezpečně! Pomůže i nonstop covid centrum

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Šest základních pilířů ochrany a poliklinika s covid centrem v provozu 24 hodin denně – v takovém režimu by měly probíhat olympijské hry v Tokiu v příštím roce. Na konferenci „Tělovýchovné lékařství 2020“, kterou pořádaly Česká společnost tělovýchovného lékařství a Česká kardiologická společnost, to řekl Jiří Neumann, šéflékař Českého olympijského týmu.

Zdravotní zabezpečení olympijských her je náročné vždy. V bezpečí musejí být nejen sportovci, ale také veškerý doprovod. „I v běžné situaci se obvykle připravujeme zhruba rok. Je například nutné pracovní povolení na území daného státu. My nyní máme 13 lékařů, kteří splňují podmínky pro práci v Japonsku,“ prozradil Neumann. „Rozhodně to ale neznamená, že všichni do Tokia odletí. Budou na takzvaném long listu a podle počtu doprovodu sportovců se teprve rozhodne, kdo nakonec pojede. Součástí týmu jsou samozřejmě také fyzioterapeuti a maséři.“

Japonští organizátoři společně s Mezinárodním olympijským výborem chystají s ohledem na Covid 19 čtyři různé scénáře, podle kterých by olympijské hry mohly proběhnout. Stojí na šesti základních pilířích ochrany – například na dodržování bezpečného odstupu, osobní hygieně, řešit se bude také testování, trasování a izolace nebo problematika očkování.

Součástí multifunkčního komplexu olympijské vesnice bude i poliklinika s covid centrem. „V provozu bude 24 hodin denně s tím, že od jedenácté hodiny večerní pojede v pohotovostním režimu,“ vysvětlil Neumann. „V poliklinice budou zastoupená jednotlivá oddělení napříč lékařskými obory od stomatologie po ortopedii a podobně.“ Neumann ještě informoval o činnosti Komise pro terapeutické výjimky a připomněl, že začátkem prosince proběhne v resortu Dříteč online Sympozium sportovní medicíny.

S respektem, ale beze strachu

Lékaři na konferenci s mottem „Pohybová aktivita a sport je srdeční záležitost“ poukazovali na to, že pohyb je lék! Ale každý lék podle nich může být při nevhodném dávkování nebo podání i trochu problematický. Jiří Beran, epidemiolog a člen Lékařské komise Českého olympijského týmu proto promluvil na téma Covid 19 a návrat sportovců k tréninku po prodělané nemoci. „Měli by se vracet pomalu a kontrolovaně,“ řekl. „Jinak sportovci jsou většinou mladí a zdraví, jejich imunitní systém funguje velmi dobře. Proto u nich onemocnění probíhá převážně mírně nebo bezpříznakově.“

„Dlouhodobá nepřítomnost diváků vede u sportovců ke snižování výkonu, frustraci i depresi.“

Česká společnost tělovýchovného lékařství vydala návod pro sportovní lékaře, jak stupňovat návrat po prodělané infekci Covid 19. I toto téma bylo součástí konference, registrovaní účastníci ji mohou od 1. prosince shlédnout zpětně.

Beran ujistil, že by lidé neměli mít z nemoci strach, ale zdravý respekt. Fanoušky by rád znovu viděl na stadionech. „Dlouhodobá nepřítomnost diváků vede u sportovců ke snižování výkonu, frustraci i depresi,“ vysvětlil. „Mohou tak předčasně ukončovat své kariéry, stejně tak děti pohybové aktivity.“ Světově uznávaný odborník na epidemiologii se zapojil i do kampaně Silnější pro život, kterou v létě představil Český olympijský výbor.

Výživový specialista a lékař Libor Vítek, který se stará o řadu reprezentantů, pak připomněl, že dbát na výživu je stejně náročné jako samotný trénink. Strava sportovce se opírá o kvalitativní i kvantitativní aspekty, správné načasování, aspekty specifické pro určitý sport nebo skupiny lidí. „Je důležité také vyšetřování metabolických aspektů. Tito odborníci však ve sportovní medicíně dost často chybějí,“ řekl. I správné užívání výživových doplňků hraje svou roli, včetně vitamínů C a D, které pomáhají v boji s virovou infekcí.

líbil se ti článek?