Volební Plénum Českého olympijského výboru bylo opět kvůli pandemii odloženo

ČOV
ČOV
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Volební zasedání Pléna Českého olympijského výboru (ČOV) bylo opět odloženo, prozatím na neurčito. Rozhodl tak na svém dnešním on-line zasedání výkonný výbor ČOV. Plénum se mělo konat 10. listopadu od 10:00 v 02 Universum v Praze a měl na něm být zvolen nový předseda, místopředsedové a členové výkonného výboru. Důvodem jsou vládní opatření kvůli epidemiologické situaci v České republice.

„Hledali jsme všechny možnosti, ale protože došlo k prodloužení krizových opatření vlády do 20. listopadu a do dnešního dne jsme neobdrželi od Ministerstva zdravotnictví České republiky odpověď na žádost ohledně udělení výjimky, nemohl výkonný výbor rozhodnout jinak, než plánované zasedání volebního Pléna ČOV opět odložit,“ řekl Jiří Kejval. „Pevně věříme, že se situace zlepší a Plénum se uskuteční do konce roku,“ doplnil předseda ČOV.

jméno příjmení
Jiří Kejval
narozen
30. 11. 1967,
pozice / funkce
Předseda ČOV
sociální sítě
popis / podrobnosti

Reprezentoval ve veslování a dodnes pravidelně sportuje. Osm let působil ve funkci člena Výkonného výboru ČOV, od roku 2009 byl místopředsedou pro ekonomiku a marketing. V roce 2012 pak navázal na Milana Jiráska v pozici předsedy ČOV.


V únoru 2018 ho na zasedání při zimních hrách v Pchjongčchangu zvolili členem Mezinárodního olympijského výboru. Je předsedou marketingové komise MOV i představenstva společnosti IOC Television and Marketing Services a členem lékařské komise Asociace národních olympijských výborů, přičemž ANOV zastupuje také ve vedení Světové antidopingové agentury WADA.


Jiří Kejval je také autorem myšlenky Olympijských festivalů (dříve parků), které od roku 2014 v době olympijských her zpřístupňují a propagují sport mezi širokou veřejností a dětmi. Projekt převzal Mezinárodní olympijský výbor a postupně ho šíří do dalších zemí.


Daří se mu i oblasti podnikání. Se spolužákem založil v roce 1991 společnost TECHO, která se později stala součástí oceňované nizozemské společnosti Royal Ahrend. Nyní se Jiří Kejval zabývá zejména výstavbou resortů na východním pobřeží Kanady. Všechny sportovní funkce vykonává bezplatně. Stejný dobrovolnický princip prosadil u všech volených členů vedení ČOV.


Rád propojuje sport a umění. Spoluzaložil veřejně prospěšnou společnost Prostor pro podporu české architektury, interiéru a designu, angažoval se v American Fund for Czech and Slovak Leadership Studies na podporu talentovaných studentů, dlouhodobě podporuje Centrum současného umění DOX či Českou filharmonii. Inicioval také založení České olympijské nadace.

Mandát předsedy ČOV sice vypršel již 26. října, ale zrušení Pléna ČOV nikterak neovlivní fungování a standardní chod organizace. Důvodem je mimořádné prodloužení funkčního období předsedy jako statutárního orgánu, místopředsedů, členů Výkonného výboru a členů ostatních volených orgánů ČOV, a to na základě příslušných ustanovení zákona č. 191/2020 Sb. (tzv. lex covid justice).

Úplně první termín 8. října se neuskutečnil po dohodě s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou z důvodu vládních opatření souvisejících s epidemií nemoci Covid-19. Nyní se tak jedná už o druhé odložení ze stejných důvodů. Další termín bude vyhlášen neprodleně po zrušení mimořádných epidemiologických opatření.

líbil se ti článek?