Nezlomní olympionici: Šermíř Choupenitch dřel v garáži, aby v Tokiu urval bronz

Olympijské příběhy
Olympijské příběhy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Nepropadl zoufalství. Loni šermíř Alexander Choupenitch poctivě trénoval a vůbec si nezatěžoval hlavu tím, o co přišel kvůli světové pandemii. „Vždycky vše beru pozitivně. Netvořím si v hlavě příběhy, co by kdyby. Přijal jsem to a mám v hlavě novou výzvu a budu bojovat!“ vypráví Choupenitch, který kvůli nouzovému stavu trénoval v garážích, aby byl připraven na olympijské hry v Tokiu, na kterých nakonec získal senzačně bronz!

Jen si to představte. Sejdete do tmavých podzemních garáží, a v šeru jen slyšíte vzdechy. Občas i výkřik, a pak uvidíte postavu v černé mikině s kapucí na hlavě. Kdo měl pro strach uděláno a šel dál, tak zjistil, že nejde o lupiče nebo nějakého šílence, ale o souseda z bytového domu a olympionika Alexandera Choupenitche.

„Ve chvíli, kdy se nesmělo vycházet z domu, mě napadlo, jít právě do garáže. Je to super, že je tam dost prostoru se rozběhnout nebo stoupavá klopená zatáčka, na které jsem skákal přes švihadlo,“ prozradil fleretista, který si trénování v podzemí užíval.

„Byl jsem trochu jako Rocky Balboa. Všude tma, a světlo se rozsvítilo, jen když jsem kolem proběhl. Mělo to dobrou atmosféru, ale bylo to i hodně zvláštní. Když někdo procházel kolem, tak jsem dělal, že jdu do auta, abych nikoho nepohoršil nebo nevyděsil,“ směje se stále dobře naladěný Choupenitch.

Právě pozitivní mysl mu nejvíce pomáhala v době nouzového stavu. „Snažím se nic neřešit. Vzal jsem ty podmínky, které jsou, a snažím se z toho těžit. Do každého dne jdu na 100 procent a neřeším, co se děje kolem. Prostě je taková situace. Dostal jsem tréninkový plán, který jsem plnil.“

Se svým trenérem a kondiční koučkou musel komunikovat pouze přes internet, protože žijí v Itálii, kterou loni těžce zasáhl koronavirus. „Dlouho je teď osobně neuvidím. Naštěstí jsou v pořádku a žijí v části Itálie, kde není pandemie tak rozšířená. Trénink jsme vyřešili tak, že mi trenérka posílala plán a přes aplikaci facetime dohlíží, jestli jsem to dělal správně,“ prozrazuje bronzový medailista z mistrovství Evropy.

Kromě sportování si našel zálibu i v hudbě. Vždyť jeho rodiče jsou operní zpěváci. Alexander miluje ale jiný žánr – rap. Dokonce už natočil i videoklip, kde měl hlavní roli.

„I teď se díky tomuhle období, kdy mám čas na skládání, rodí něco zajímavého. Osm let jsem nebyl tak dlouho doma. Je to zajímavá a nová zkušenost a užívám si to,“ rozplývá se Choupenitch, který ale přiznává, že mu šerm chybí.

„Připomínám si tak alespoň v televizi zápasy. Ale nesedím a nejsem smutný. Pořád jedu. Je to dobré pro hlavu. Není dobré pouštět se do sebelítosti a různých úvah. Pak se těžko hledá motivace. Já se teď připravuji na moment, kdy mi řeknou, že teď je ta chvíle a začíná se závodit.“

Choupenitch se nakonec senzačně kvalifikoval na olympijské hry do Tokia, kde se svým fleretem kosil jednoho soupeře za druhým. V semifinále nakonec padl, ale v boji o 3. místo porazil domácího Takahira Šikineho a vybojoval po 113 letech pro Česko olympijskou medaili z šermu!

V šermu můžeš porazit kohokoliv | ALEXANDER CHOUPENITCH
(15:18)

líbil se ti článek?