Jediný český vítěz Olympijských her mládeže Portyk: Nikdy se nevzdávejte, úspěch může přijít jindy

YOG 2012
YOG 2012
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Vzpomínky na zimní Olympijské hry mládeže 2012 v rakouském Innsbrucku jsou stále jako živé. „Když si na své vítězství vzpomenu, je to krásný pocit,“ říká dnes třiadvacetiletý sdruženář Tomáš Portyk. „Sice je to už dlouho, ale byl to můj první velký závod a jsem rád, že se mi ho podařilo vyhrát - i když tam byli kluci o rok starší a spousta jiných favoritů, než jsem byl já.

Překvapilo vás tehdy něco?
Překvapila mě spousta věcí. Třeba to množství lidí, kteří se kolem točili? To bylo něco, co jsem zažíval poprvé - jak novináři, trenéři, tak i jiní závodníci, které jsem předtím nevídal. Neměl jsem možnost potkávat na jiných závodech například kluky z Japonska nebo Kanady. A hlavně z naší české výpravy jsem poznal spoustu skvělých lidí. A ještě po těch osmi letech si píšu s lidmi, které jsem tam poznal.

A to vítězství? Co pro vás znamenalo?
V tu chvíli strašně moc, protože mě lidi začali poznávat. I v závodech Světového poháru mě začali brát víc vážně. Na druhou stranu to byl furt jen malý krůček k tomu, abych něco dokázal. Seniorská kategorie je totiž mnohem těžší.

Když to nečekáte

Dokážete si vzpomenout na své první pocity?
Skvělý pocit, který bych přál každému. Stát na stupních vítězů, a ještě na prvním místě, a slyšet hrát naší státní hymnu, to je pro sportovce něco neuvěřitelného.

Muselo vás to „nakopnout“ do další práce, že?
Motivace to byla veliká, protože jsem věděl a cítil, že můžu v tom sportu něco dosáhnout. Vyhrál jsem a ještě k tomu první ročník. Pak jsem na další úspěch dlouho čekal, přišel zase na mistrovství světa juniorů.

Kde máte svou zlatou medaili z Olympijských her mládeže?
Mám ji schovanou u rodičů doma. U nich mám i ostatní velké věci, které pro mě něco znamenají.

Ještě si někdy zavzpomínáte?
Občas na mě skočí na Youtube video a sestřih ze závodu. Nebo se podívám na fotky, takže ano. Člověk rád vzpomíná na velké věci, které se mu povedly.

Co byste vzkázal mladým sportovcům, kteří na Olympijské hry mládeže do Lausanne odjíždějí?
Ať si to hlavně užijí, protože je to něco jiného než normální závody. A ať jim závody dopadnou jakkoliv, tak ať se nikdy nevzdávají, protože úspěch může přijít kdykoliv jindy - i když to sportovec nečeká. Hlavně hodně štěstí a především zdraví do závodu.

líbil se ti článek?