Evropská komise doporučila členským státům využít záchranné balíčky i k podpoře sportu

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Pandemie nemoci COVID-19 a opatření s ní spojená dopadají na všechny oblasti života, včetně sportu. Ovlivňují sportovce všech věkových kategorií i výkonnostních úrovní, profesionální i dobrovolné trenéry, rozhodčí, organizace i pořadatele sportovních akcí. Situaci v Evropě mapuje stanovisko, které připravilo téměř pět desítek sportovních organizací a k němuž se připojil i Český olympijský výbor. V návaznosti na něj a na diskuzi ministrů sportu doporučila Evropská komise členským státům, aby využily záchranných balíčků (např. Investiční iniciativa pro reakci na koronavirus) i pro podporu sportu.

„Komise vyzvala státy Evropské unie, aby jejich vlády zahrnuly sport mezi oblasti, do kterých se budou rozdělovat finance ze strukturálních fondů. Evropa si je vědoma toho, jak je sport přínosný z pohledu zdraví, společenského i ekonomického dopadu,“ uvedl Roman Kumpošt, místopředseda Českého olympijského výboru pro mezinárodní vztahy.

Podle stanoviska sportovních organizací, mezi něž patří EOC EU Office, fotbalová UEFA, basketbalová FIBA Europe, atletická EAA či 18 národních olympijských výborů, tvoří sport 2,12 % HDP (téměř 280 miliard eur) celé Evropské unie, což odpovídá kombinaci zemědělství, lesnického a rybářského průmyslu. Zaměstnává 5,67 milionu obyvatel (2,72 %) – ve sportu pracuje každý 37. občan Evropské unie. V Česku jsou čísla ještě vyšší – podíl je 2,7 % na HDP a 3,7 % z celkové zaměstnanosti v ČR. Stanovisko však neupozorňuje pouze na ekonomické souvislosti.

Dlouhodobé priority

„Okolnosti současného dění s sebou vedle všech škod a smutku přinášejí také možnost přehodnotit dlouhodobé priority. Současná krize nás vybízí k tomu zabývat se těmi spojenými se zdravím, odolností vůči nemocem a fyzickou zdatností. Sport a pohyb přispívají k tomu, že jsou evropští občané zdravější. Uprostřed pandemie se stává přínos sportu pro prevenci ještě důležitějším,“ uvádí stanovisko.

Sportovní organizace v něm vyzvaly ke krokům, které mohou sportu pomoci – ať už se jedná o využití evropských strukturálních fondů nebo podporu odpovídající dalším odvětvím v rámci jednotlivých zemí. „Jsme v kontaktu s dalšími národními olympijskými výbory a sbíráme informace o tom, jaká je situace. Samozřejmě sledujeme možnosti tréninku vrcholových sportovců, ale také očekávané ekonomické dopady i to, jakým způsobem a v jaké výši se řeší podpora organizátorů zrušených sportovních akcí či sportovních federací a svazů. Zajímavé je také to, jak jednotlivé státy v současné situaci propagují fyzickou aktivitu,“ dodal Roman Kumpošt.

Více najdete ZDE .

líbil se ti článek?