ČOV čeká na rozhodnutí MOV a je připraven na každou možnost včetně odkladu

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Český olympijský výbor bude ctít jakékoliv rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru a je připraven na možnost odkladu olympijských her. „Čekáme, jak se situace bude vyvíjet, protože se všechno mění každý den. Jsme flexibilní a připraveni na každou variantu,“ uvedl Kejval.

ČOV však stále počítá i s možností, že by se hry konaly v původním termínu. „Nemůžeme se přestat připravovat, nikdo nám jiný termín zatím nedal,“ vysvětlil sportovní ředitel ČOV Martin Doktor, šéf výpravy. „Řešíme akreditace a plno dalších věcí, jež jsou na naši účast navázány,“ vysvětlil Doktor.

Předseda ČOV Jiří Kejval vnímá rozhodnutí MOV připravit záložní varianty odložení jako dobrý krok. „Zatím nejsou dobré zprávy, i když situace kolem koronaviru a zejména v Číně i v Japonsku se zlepšuje. Otevření možnosti posunutí je logické, ukáže se postupem času, jak to nakonec dopadne,“ prohlásil Kejval.

Krok Kanaďanů o případné neúčasti jejich sportovců na olympijských hrách předseda ČOV chápe jako zájem o zajištění bezpečnosti účastníků. „Mezinárodní olympijský výbor by nikdy nevystavil sportovce i všechny další účastníky jakémukoliv nebezpečí,“ zdůraznil Kejval. „Pořád jsou do začátku her čtyři měsíce a situace se může změnit. Jsme s MOV, japonskými organizátory i dalšími zainteresovanými organizacemi v úzkém kontaktu a jsme připraveni být maximálně flexibilní,“ ujistil člen MOV Kejval.

Silná vůle

V nezáviděníhodné situaci jsou samotní sportovci, ať už kvůli nemožnosti trénovat či vinou zrušených závodů a kvalifikačních soutěží. „Čeští sportovci mají stále silnou vůli trénovat a jsou odhodláni zvládnout všechny nesnáze, které jim nyní stojí v cestě,“ řekl olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda, šéf Komise sportovců ČOV. „Samozřejmě klíčové jsou nejen férovost a dobré jméno olympismu u nás i ve světě, ale především zdraví a životy lidí po celém světě,“ řekl Svoboda.

Šéf české mise Martin Doktor si uvědomuje, že situace je vážná a pro sportovce už pravděpodobně nelze nalézt spravedlivé řešení situace. „Sportovce podporujeme a doporučujeme jim, aby se připravovali v rámci současných nařízení, možností a hlavně bezpečně. Neumím si představit, že by nechtěli trénovat, na situaci rezignovali a přestali se připravovat, když situace není dobrá. Ani my nemůžeme přerušit přípravy na olympijské hry,“ řekl Doktor. „ Ať už bude rozhodnutí MOV jakékoliv, mělo by být vůči sportovcům co nejspravedlivější, i když úplně fér ke každému to už za této situace být nemůže,“ doplnil.

líbil se ti článek?