Mezinárodní olympijský výbor řeší konání olympijských her s federacemi i sportovci

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Rušení kvalifikačních soutěží na olympijské hry, karanténa, omezení možností tréninku i cestování. To vše přináší současná situace související se snahou zvládnout pandemii onemocnění COVID-19. Přesto Mezinárodní olympijský výbor i nadále vzhlíží ke konání olympijských her v Tokiu 2020 a zajištění férových kvalifikací dle aktuálních možností.

„Všichni si moc dobře uvědomujeme, že zdraví je nejpřednější. Situace je celosvětově velmi složitá, vyvíjí se ze dne na den, tomu se musíme přizpůsobit. Sport je pouze jednou součástí života, která teď musí ustoupit do pozadí. Pokud se však podaří olympijské hry uspořádat v plánovaném termínu, pak právě sport a olympijské myšlenky sehrají svou společenskou roli, která se od nich – vedle výsledků – očekává. Dají světu naději, že se život vrací do normálních kolejí. Proto se na olympijské hry snažíme připravovat i za této situace dle plánu,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru a člen MOV.

Kvalifikace budou vycházet především ze sportovních výsledků

Stejně jako další předsedové národních olympijských výborů ve středu během videokonference s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem podpořil prohlášení týkající se základních principů a dalších kroků směrem k přípravě olympijských her a kvalifikačních soutěží. „Mezinárodní olympijský výbor věří v konání olympijských her v Tokiu 2020. Do jejich začátku zbývají více než čtyři měsíce. V tuto chvíli není třeba sahat k radikálním rozhodnutím a jakékoli spekulace jsou kontraproduktivní,“ uvedl Thomas Bach.

Na jedné straně MOV řeší přípravy her a nutná opatření ve spolupráci s japonskými organizátory. Na druhé se všemi mezinárodními federacemi připravuje úpravu kvalifikačních kritérií zvlášť pro každý z letních olympijských sportů. V současnosti je rozděleno 57 procent kvalifikačních míst. „Kde to bude možné a kde bude zajištěn férový přistup pro sportovce a týmy, tam budou využity plánované kvalifikační soutěže,“ vysvětlil v prohlášení MOV. „Všechny nutné změny kvalifikačních systémů a rozdělení zbývajících míst budou založeny na sportovních výsledcích (například žebříčky, dřívější výsledky). Kde to bude možné, bude systém reflektovat existující příslušné kvalifikační systémy.“

Olympijský vítěz David Svoboda: Nezbývá než improvizovat, tvrdě makat a doufat

Upravená kvalifikační pravidla by měla být připravena na začátku dubna. MOV také bude zjišťovat situaci v jednotlivých státech. „Během konference se jasně ukázalo, že karanténu a omezení řeší velké množství zemí. Taková je prostě situace a musíme se s ní vyrovnat a držet pohromadě, protože je potřeba vyřešit celosvětový problém. Věřím, že sportovci najdou cestu, jak se připravovat s respektem ke všem opatřením, která se dotýkají všech. V dnešní době mají řadu možností, i když v některých sportech je to samozřejmě bez jejich obvyklého zázemí složitější. Jako motivaci a povzbuzení ohledně tréninku v nestandardních podmínkách doporučuji jakoukoli knihu o Emilu Zátopkovi,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV.

Mezinárodní olympijský výbor se spojil také se zástupci sportovců z jednotlivých zemí. „Ze strany sportovců padla spousta dotazů týkajících se kvalifikací, možného posunutí her, karantény, tréninku, zdravotních opatření. Z debaty bylo patrné, že Mezinárodní olympijský výbor chápe nervozitu a nejistotu. I to, že nyní není důvod řešit změnu termínu her,“ uvedl David Svoboda, předseda Komise sportovců ČOV. „Myslím si, že všichni sportovci jsou si podobní a jsou pověrčiví. Málokdo věří, že má jistou olympiádu, dokud nesedí v letadle. Takže nezbývá než improvizovat, tvrdě makat a doufat.“

líbil se ti článek?