Český olympijský výbor přesouvá plánované akce, na Tokio se však připravuje naplno

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Český olympijský výbor přesouvá na základě rozhodnutí vlády všechny akce s plánovanou účastí nad sto osob, které měly proběhnout v nejbližších dnech. Konkrétně jde o tradiční společenské setkání Českého klubu olympioniků plánované na pátek 20. března 2020. Na podzimní termín se posouvá také Sympozium sportovní medicíny v Dřítči (19. – 21. března 2020), na jehož organizaci se ČOV podílí.

„Věříme, že současná opatření budou účinná, a proto pokračujeme v přípravě domácích aktivit naplánovaných na duben a další měsíce. Samozřejmě sledujeme vývoj situace a pokud to bude nutné, přistoupíme i k omezení nebo přesunutí dalších akcí,“ uvedl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

V tuto chvíli tedy pokračují přípravy slavnostního předávání cen fair play za rok 2019 a semináře Fair play jako životní postoj (2. dubna 2020) či slavnostního vyhlášení Trenérka, cvičitelka roku 2019 (6. dubna 2020), kde se očekává účast více než stovky hostů.

Přípravy na Tokio běží naplno

„Zároveň se i nadále naplno připravujeme na olympijské hry a jejich start 24. července v Tokiu. Mezinárodní olympijský výbor i japonští organizátoři dali jasně najevo, že s žádnou jinou variantou se nepočítá. My máme plnou důvěru v opatření a kroky, které kvůli výskytu koronaviru činí MOV i Japonci ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací i místními úřady a dalšími institucemi,“ dodal Jiří Kejval.

Japonští organizátoři oznámili dokončení všech stálých sportovišť. Ve čtvrtek 12. března vzplane olympijský oheň v Olympii, byť s omezeným počtem přítomných osob, a poté se letecky vydá do dějiště her, kde je v plánu štafeta. V rámci českých příprav je na nadcházející dny v plánu inspekční cesta štábu Českého olympijského týmu přímo do dějiště her.

„Organizátoři nás v závěru minulého týdne ujistili, že s naplánovanými návštěvami počítají, i když s omezeními danými současnou situací. Máme v programu návštěvu olympijské vesnice, abychom si prohlédli prostory pro tým a mohli připravit prvotřídní servis. Konečně se také podíváme na olympijský stadion, který jsme zatím viděli jen zvenku. A pojedeme také do dějiště cyklistických závodů na Fuji International Speedway a do Izu. Samozřejmě se může stát, že přijdou opatření, které cestě zamezí, s tím v tuto chvíli bohužel musíme počítat,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výpravy pro Tokio 2020.

líbil se ti článek?