Přípravy na olympijské hry v Tokiu běží podle plánu

Tokio 2020
Tokio 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Přípravy na olympijské hry v Tokiu 2020 pokračují podle plánu i přes řadu výzev, které s sebou přináší výskyt koronaviru COVID-19. „Mezinárodní olympijský výbor je plně oddaný tomu, že olympijské hry začnou slavnostním zahájením v Tokiu 24. července 2020, a jejich úspěchu,“ uvedl prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Výskyt koronaviru COVID-19 a opatření proti jeho šíření způsobil zrušení či přesuny některých soutěží. Mezinárodní olympijský výbor však spolupracuje se sportovními federacemi i dalšími organizacemi na tom, aby sportovci, kterých se opatření dotknou, měli rovnou šanci se kvalifikovat.

„Nyní musíme zároveň zajistit bezpečnost sportovců, jejich přípravu i kvalifikační proces. Spolupracujeme s japonskou stranou i Světovou zdravotnickou organizací, dalšími autoritami i národními olympijskými výbory. Bezpečnost všech účastníků her – sportovců, členů doprovodu i diváků – je na prvním místě pro nás i organizační výbor her,“ dodal Thomas Bach. Celý rozhovor najdete ZDE.

Jeho slova podpořil následně také Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru (celé vyjádření si můžete přečíst ZDE). „O zrušení nebo odložení olympijských her během zasedání nepadlo ani slovo. O tom jsme vůbec nediskutovali,“ dodal Thomas Bach. MOV povzbuzuje sportovce, aby pokračovali v přípravách na olympijské hry v Tokiu. Sportovci mohou najít aktuální informace o situaci na webové stránce Athlete365, kde jim adresoval dopis právě předseda MOV, který je olympijským vítězem v šermu. „Jako olympionik vím, jak se cítíte. Chcete se soustředit na soutěže a tréninky a nechcete se rozptylovat v přípravě na hry v Tokiu.“ Celý text je ZDE.

Naplno probíhají také přípravy štábu Českého olympijského týmu. „Řeší se akreditace doprava, zdravotnické zabezpečení, aklimatizační kempy, specifická příprava sportovců na horké a vlhké podnebí, které bude v Tokiu v době olympijských her nejspíše panovat, ale také vybavení místností českého týmu v olympijské vesnici a všechno další, co se zajištěním výpravy na olympijské hry souvisí. Směřujeme vše k tomu, že hry v Tokiu začnou 24. července,“ uvedl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru a šéf výpravy.

Aktuální situaci týkající se výskytu koronaviru pečlivě sleduje šéflékař Českého olympijského týmu Jiří Neumann, který je v kontaktu s odborníky na epidemiologii i všemi příslušnými institucemi. Sportovcům je k dispozici v případě, že potřebují konzultovat například cestu do zahraničí. Zároveň připravil souhrnné informace pro sportovce a členy doprovodu, kteří se připravují na Hry XXXII. olympiády v Tokiu 2020. Ty však vzhledem k vývoji dění mohou být užitečné i pro sportovce a realizační týmy dalších sportovních svazů. Najdete je ZDE.

líbil se ti článek?