Zemřel Karel Neffe st. Veslařské legendě bylo 71 let

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Pod krátké těžké nemoci zemřel Karel Neffe starší - olympijskému medailistovi z Mnichova 1972 bylo 71 let. Muž, který se zařadil mezi české veslařské legendy, se klání pod pěti kruhy zúčastnil celkem třikrát. Kromě bronzového úspěchu na čtyřce s kormidelníkem v Mnichově skončil dvakrát těsně pod stupni vítězů. Čtvrtá místa vybojoval v Montrealu 1976 opět na čtyřce s kormidelníkem a o čtyři roky později v Moskvě pak na osmiveslici.

„S hlubokým zármutkem musíme sportovnímu světu oznámit, že nás opustila veslařská legenda. Velký srdcař sledoval svůj milovaný sport až do posledních chvilek svého života,“ uvedli činovníci Českého veslařského svazu. „Rádi bychom vyjádřili rodině a přátelům Karla Neffeho st. upřímnou soustrast.“

Karel Neffe vynikal stabilními výkony. Tehdejší Československo reprezentoval v letech 1971 až 1983 a pouze jedinkrát se během třinácti sezon neprobojoval do finálového závodu na vrcholné akci. Na mistrovství světa či Evropy získal čtyři medaile.

Z evropského šampionátu v Moskvě 1973 si společně s parťáky ze čtyřky z kormidelníkem odvezl bronz a ve stejné kategorii bral o devět let později stříbro na mistrovství světa. V letech 1977 a 1978 vybojoval světový bronz a stříbro na dvojce s kormidelníkem společně s Karlem Mejtou a Jiřím Ptákem. Po ukončení závodní kariéry působil jako trenér a úspěšně působil i u reprezentace.

Poslední rozloučení s Karlem Neffem st. proběhne v pondělí 24. února 2020 ve 13:00 v Ústřední obřadní síni v Praze na Olšanských hřbitovech.

Čest jeho památce!

líbil se ti článek?