Přípravy zimní Olympiády dětí a mládeže v Karlovarském kraji vrcholí. Ambasadorkou je i krajanka Vondroušová

ODM 2020
ODM 2020
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

V Karlovarském kraji finišují přípravy na Hry IX. zimní olympiády dětí a mládeže (ODM), které hostí vůbec poprvé za sedmnáctiletou historii projektu. Region přivítá celkem 1890 sportovců, trenérů a dalších členů výprav ze všech 14 krajů. Olympiáda začne slavnostním ceremoniálem v karlovarské KV Areně v neděli 19. ledna 2020 od 15 hodin. Mladí sportovci ve věku 12-16 let budou své kraje reprezentovat celkem v 11 sportech a umělecké disciplíně.

„Přípravami na olympiádu žijeme prakticky celý předolympijský rok. Centrem celé akce bude olympijský dům v Thermalu, který nabídne doprovodný program i pro širokou veřejnost a chystáme také dva velké medailové ceremoniály. Na všechny sportovce a fanoušky olympiády se moc těšíme. Doufáme, že se jim v našem kraji bude líbit a odvezou si odtud kromě medailí i skvělé zážitky,“ uvedla hejtmanka Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová a dodala, že nyní probíhá nábor dobrovolníků, kteří by byli ochotni se zabezpečením akce pomoci.

Potěšilo mě, že v největším zájmu celé akce je sportovec. Karlovarský kraj dělá vše pro to, aby se zde všichni účastníci cítili dobře,“ zhodnotil přípravy Karlovarského kraje předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. „Netradičně bude odměněno dokonce šest nejlepších sportovců oproti klasickým třem, aby si co nejvíce z nich odvezlo kromě zážitků i drobné ocenění. Pro ty nejlepší jsou připravené krásné originální medaile, které se nedají zaměnit s žádnou jinou,“ dodal Kejval.

Medaile a poháry pro mladé talenty budou z porcelánu

Pro všech 11 sportů i uměleckou disciplínu dodala oficiální porcelánové medaile společnost Thun 1794. „Tvar medaile plně respektuje vítězný návrh grafiky pro Olympiádu dětí a mládeže, zároveň však vyzdvihuje přednosti porcelánu - materiálu, který je u nás v regionu více než doma již po staletí. Jedná se o unikátní porcelánový solitér, který důstojně splňuje ta nejvyšší kritéria,“ popsala Martina Kosová ze společnosti Thun 1794. Pro mladé závodníky porcelánka Thun 1794 kromě medailí z "bílého zlata" připravuje i porcelánové poháry. Vedle moderních medailí jsou naopak poháry velmi tradiční v klasickém provedení.

Podpořit olympijské naděje přijedou i známí sportovci

Karlovarský kraj oslovil významné sportovní osobnosti z regionu i z celé ČR, aby se stali ambasadory olympiády a podpořili mladé talenty při cestě za jejich prvními olympijskými medailemi. Roli přijala také tenistka Markéta Vondroušová, rodačka ze Sokolova, která se mládežnické olympiády sama dvakrát zúčastnila. „Pro sportovce je to obrovská čest reprezentovat svůj kraj. V tom věku od dvanácti do šestnácti let je to vlastně největší sportovní akce, na kterou je možné se dostat,“ řekla nadějná tenistka a vyzvala všechny rodiče a známé účastníků, aby je přijeli podpořit. „Přijde mi skvělé, když má sportovec podporu svých nejbližších přímo na místě. Během mého finále na Roland Garros jsem ji měla také a moc mi to pomohlo. Věřím, že to pomůže i účastníkům na ODM v Karlovarském kraji.“ Dalšími ambasadory jsou například běžci na lyžích Lukáš Bauer a Petra Nováková nebo biatlonista Ondřej Moravec.

Olympiáda dětí a mládeže České republiky je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Sportovci si užijí atmosféru opravdových Her a nebudou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy. Mezi nejúspěšnější kraje v zimních sportech patří Liberecký a hlavní město Praha, které se pravidelně umisťují na medailových příčkách.

Veškeré novinky a informace k olympiádě najdete na webu a sociálních sítích Olympiády dětí a mládeže

  • WEB - odm.olympic.cz/2020
  • FACEBOOK - @olympioniciODM
  • INSTAGRAM - @odm.gang
líbil se ti článek?