Zemřel stříbrný střelec z olympijských her v Sydney Petr Málek

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ve skeetu se stal mistrem světa i Evropy, na olympijských hrách v Sydney 2000 si vystřílel stříbro. Coby trenér působil u reprezentace Kypru a naposledy v Kuvajtu. Právě tam také Petr Málek náhle zemřel. Bylo mu 58 let.

Málek nebyl jen skvělým střelcem, motivoval a inspiroval mladší generace. „Velmi dlouho byl mým velkým vzorem. Nejenže vyhrál spoustu medailí, ale měl i ducha válečníka. Vždy bojoval a nikdy se nevzdával,“ napsala ve vzpomínce na sociální síti Kateřina Emmons, majitelka kompletní sady medailí z olympijských her. „Bylo mi potěšením, že jsem mohla být jeho přítelem.“

Petr Málek se narodil v roce 1961 v Moravském Krumlově. Jako žák začínal s fotbalem, ale velmi rychle ho vyměnil za brokovnici. Pod vedením trenéra Radka Zaorala v SKP Kometa Brno a později Jana Hůly v reprezentaci se na střelnici v Soběšicích brzy propracoval mezi nejlepší československé a světové střelce.

Nový styl

Petr Málek se zařadil do silné generace skeetařů jako byli Luboš Adamec, Bronislav Bechyňský, Leoš Hlaváček či Jan Sychra. S nimi – v různých kombinacích – získal řadu titulů v družstvech, a to jak na mistrovstvích světa 1990 a 2001, tak i třikrát na mistrovstvích Evropy 1988, 1997 a 1999. Na závodech v Miláně v roce 1999 byl členem družstva, které vytvořilo dosud platný světový rekord nástřelem 368 bodů.

Podíval se už na olympijské hry do korejského Soulu 1988, kde těsně neprošel do finále. V polovině 90. pak se střílením skončil a začal se věnovat trenérské práci. Do Atlanty 1996 odjel jako trenér svých bývalých kolegů Bechyňského a Hlaváčka. „Prospělo mi to, díval jsem se, jak ostatní střílejí a trochu změnil styl,“ přiznal.

A ke střílení se vrátil ve velkém stylu. Vedle úspěchů na světových a evropských šampionátech se mu dařilo i ve Světovém poháru. Nominoval se také na olympiádu 2000 do Sydney. „Když už jsem byl nominovaný, řekl jsem si, že dovezu medaili,“ vyprávěl později.

Petr Málek pak závodil ještě jeden rok a poté definitivně ukončil svou střeleckou kariéru. Poslední dobou působil jako trenér národního družstva Kuvajtu. Zemřel náhle 30. listopadu.

líbil se ti článek?