TOP CAMP 2019: Sportovci komentovali olympijskou kolekci i zázemí týmu

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Trojnásobní olympijští medailisté Barbora Špotáková a Ondřej Synek a na druhé straně třeba gymnastka Aneta Holasová nebo střelkyně Barbora Šumová, které na olympijských hrách ještě nezávodily, se potkali na akci TOP CAMP 2019. Třídenní setkání sportovců, kteří by neměli příští rok chybět na hrách v Tokiu 2020, proběhlo v karlovarském hotelu Imperial. Program tvořily přednášky týkající se aklimatizace na časový posun i horko v Japonsku nebo japonské etikety. Sportovci měli možnost okomentovat olympijskou kolekci oblečení i vybavení české mise v olympijské vesnici.

Olympijská vítězka z Pekingu 2008 i Londýna 2012, oštěpařka Špotáková, dorazila na TOP CAMP poprvé. „Říkala jsem si, že když olympiádu beru vážně, mohla bych to vzít se vším všudy, začít se na to motivovat, soustředit. A jeden z hlavních důvodů, proč sem přijet, byl poznat sportovce z jiných sportů. V olympijské vesnici pak člověk nemá šanci seznámit se s nimi pořádně, tam už je každý soustředěný na svůj závod,“ řekla bronzová olympijská medailistka z Ria 2016, která například chodila běhat s gymnastkou Anetou Holasovou a trávila více času s vodáky nebo plážovými volejbalistkami.

Každá minuta naplno

Poprvé se do lázeňského hotelu Imperial vydal i kanoista Martin Fuksa. „Líbilo se mi všechno, ale hlavně je super potkat lidi, kteří budou nejspíš v Tokiu. Člověk se vždycky cítí líp v prostředí, ve kterém někoho zná,“ dodal dvojnásobný mistr světa. „Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí a procedury byly taky příjemné. Takže na jedničku. A jsem v Karlových Varech úplně poprvé, tak jsem rád, že jsem si prošel město.“

Na procházku po proslulých lázních se vydal mimo jiné i se Špotákovou, jež do Karlových Varů také zavítala poprvé. Doprovázela ji i fenka Kevina. Jako sportovkyně je velmi soutěživá, hned po příjezdu rozpoutala nohejbal. Zapojila se i do turnaje v ping-pongu na mini stolech. Klidně by i zápolila víc. „A myslela jsem si, že budu mít i čas na odpočinek. Ale aby se zvládla přednáška, seznámili jsme se mezi sebou i s olympijskou kolekcí, na to prostě není moc času. Ale jsem ráda, že je tu využitá každá minuta,“ dodala Špotáková.

Japonská etiketa

Sportovci měli přednášku profesora Libora Vítka o pitném režimu a výživě v předpokládaném horkém a vlhkém počasí v Tokiu v době OH. Zjistili možnosti prevence zranění s fyzioterapeutkou Petrou Valouchovou a s japonskou etiketou a zvyky je seznámil Toru Furugori, rada japonského velvyslanectví v Praze.

Sportovci mohli okomentovat chystaný servis sídla české mise i Českého domu v Tokiu včetně matrací nebo chladících ručníků. A podrobně si mohli prohlédnout, osahat i vyzkoušet olympijskou kolekci. „Chtěli jsme znát názor sportovců na řadu věcí, protože pro ně chceme ve spolupráci s nimi připravit ten nejlepší servis. Získali jsme od nich spoustu zajímavých a konkrétních postřehů k zázemí i jednotlivým kouskům olympijské kolekce a samozřejmě se je budeme snažit zapracovat do finálního provedení oblečení a vybavení,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel ČOV. „A doufám, že se tu sportovci poznali trochu dopředu, protože na olympijských hrách je to pro ně velký stres. Věříme, že i tohle pomůže atmosféře, která by měla panovat v českém týmu v Tokiu. Děkujeme hotelu Imperial, že nám v tom pomáhá skvělým zázemím po všech stránkách.“

líbil se ti článek?