Světové plážové hry byly pro olympijský tým zkouškou na Tokio 2020

Plážové hry 2019
Plážové hry 2019
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Vstávání hluboko v noci na závody startující v době východu slunce. Horko a přechody z něj do klimatizovaných prostor nebo autobusů. Žhnoucí slunce a rozpálený písek. Podvečerní vlhko. I to všechno patřilo k prvním Světovým plážovým hrám, které proběhly v katarském Dauhá.

„Pro nás i pro sportovce to byla velice dobrá zkušenost směrem k olympijským hrám v Tokiu, protože tu panovaly podobné podmínky, jaké se dají očekávat příští rok v Japonsku. Některé soutěže startovaly v brzkých ranních hodinách. A vlhkost i teplota se přibližovaly hodnotám, které očekáváme v Tokiu,“ řekl šéf výpravy Martin Doktor.

Vzhledem k velkému horku panujícímu zejména v dopoledních a dřívějších odpoledních hodinách se starty dálkového plavání či aquatlonu přesunuly na šestou hodinu ranní, a tak se sportovci i členové realizačního týmu potkávali na snídani třeba ve tři ráno. I to se bude při olympijských hrách v Japonsku stávat.

Premiéra v Tokiu

Šéflékař Českého olympijského týmu Jiří Neumann například právě při dálkovém plavání vyzkoušel speciální akutní chladící sáčky dovezené z Japonska – jeden z nich posloužil na žahnutí od medúzy, se kterým se v závodě musel vyrovnat Matěj Kozubek. A skateboardista Jan Tomšovský dokonce závodil v chladící vestě, kterou budou mít k dispozici olympionici v Tokiu. „Měl jsem ji na sobě celou dobu, je to opravdu dobré a pomáhá to,“ řekl Tomšovský.

Právě jeho sport, který je od Tokia 2020 zařazený do programu her, zažil v Dauhá svou premiéru na olympijské akci. A úspěšně, tribuna byla plná a závody sledovali i náhodní kolemjdoucí. Janu Tomšovskému přijeli fandit všichni členové českého týmu, kteří ještě byli na místě. „Bylo hezké, že i při tak malém počtu osob ve výpravě a režimu, při kterém tu sportovci nemohli být po celou dobu her, se navzájem podporovali a chodili si fandit, když to bylo možné. Fungovali jako tým,“ těšilo Martina Doktora.

V Kataru se závodilo ve 13 sportech, a to v několika olympijských disciplínách, ale také v netradičních formátech olympijských sportů. „Většinu sportů jsme znali, ale třeba skateboard měl malou olympijskou premiéru. Byla to velice zajímavá zkušenost nejen pro účastníky soutěže, kteří se musejí naučit fungovat v olympijském prostředí, ale i pro nás, kteří jsme se nově setkali se sportem, jenž je trochu odlišný svým zaměřením i komunitou,“ řekl Martin Doktor.

Českou výpravu tvořilo třináct sportovců. Plážové volejbalistky v turnaji, který se hrál v netradičním formátu 4x4, skončily ve čtvrtfinále s Austrálií a umístily se na děleném pátém místě. Martin Kolman byl ve skocích na vodních lyžích osmý. Dálkový plavec Matěj Kozubek se s horkým počasím vyrovnal jedenáctým místem.

Olympijská atmosféra

„Výsledkově nám jako týmu plážové hry úplně nevyšly, na druhou stranu jsme ani my, ani sportovci nevěděli, co od této nové soutěže vůbec máme čekat. Byla škoda, že Tomáš Svoboda, který se na tento závod v aquatlonu cíleně a dlouhodobě připravoval, ho nakonec musel vzdát kvůli zranění, jinak by patřil k favoritům,“ uvedl šéf výpravy a sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Sportovci však zažili atmosféru olympijské vesnice, jelikož všechny týmy bydlely na jednom místě. K prvním Světovým plážovým hrám patřilo i slavnostní zahájení a další olympijské procedury. „Myslím, že pro všechny to byl hezký zážitek i v tom smyslu, že celá akce proběhla jako malá olympiáda. A je nutné smeknout před pořadateli. Za extrémně krátký čas od doby, kdy se pořádání plážových her přesunulo jen před pár měsíci z amerického San Diega do Kataru, dokázali připravit celou soutěž tak, že nikdo z nás nepozoroval zásadní rozdíly oproti zvyklostem na olympijských hrách,“ dodal Martin Doktor.

líbil se ti článek?