Vyzkoušejte si práci sportovního novináře na jedinečné olympijské akci!

ODM 2020
ODM 2020
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Zajímáte se o sport a láká vás práce v médiích? Pokud ano, tak by tohle mohla být šance přesně pro vás! Během lednové zimní Olympiády dětí a mládeže (ODM) v Karlovarském kraji připravuje Český olympijský výbor již 7. ročník vzdělávacího programu „Mladí novináři“. V minulosti se ho zúčastnila řada budoucích žurnalistů, kteří i díky zkušenostem z ODM našli uplatnění ve sportovních redakcích.

„Díky ODM jsem se naučil vystupovat ze své komfortní zóny. Musel jsem s žádostí o rozhovor oslovovat sportovce i trenéry a zpracovávat vlastní témata,“ říká Jiří Vokřál, student oboru žurnalistiky, který se programu zúčastnil při poslední olympiádě v Libereckém kraji. „Celkově jsem si užil velkou sportovní akci z terénu a z jejího zákulisí.“

Adam Weidenthaler, další z novinářů na uplynulé letní variantě projektu, si pochvaloval, jak mu zkušenost z olympiády rozšířila možnosti kariérního růstu. „Naučil jsem se věci, ke kterým se ve škole nedostanete. Přínosné pro mě byly i rozhovory s osobnostmi českého sportu desetibojařem Adamem Sebastianem Helceletem a biatlonistou Ondřejem Moravcem. Stáž mě celkově prověřila ve všech směrech.“

Mladí novináři na ODM pracují pod vedením zkušeného mentora, jimiž byli v minulosti například redaktorka Deníku Sport a dnes již tisková mluvčí ČOV Barbora Žehanová nebo šéfredaktor sportu v MF DNES Ondřej Trunečka. Budoucím žurnalistům pomáhají s editací textů a předávají zkušenosti z novinářské praxe.

„Program Mladí novináři nabízí studentům možnost vyzkoušet si reálnou práci sportovních redaktorů v terénu. Naučí se pracovat pod tlakem, vymýšlet témata, natáčet videa či audio nahrávky nebo oslovovat sportovce s žádostí o rozhovor. S talentovanými studenty pak rádi ve spolupráci pokračujeme. Čeká nás nabitý olympijský rok s vrcholem v podobě Her v Tokiu, rádi jim dáme příležitost uplatnit se v roce 2020 i na dalších olympijských akcích,“ popsal výhody programu ředitel komunikace ČOV Tibor Alfoldi.

Řada českých sportovců právě na ODM zahájila úspěšnou kariéru. Jsou mezi nimi například snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká (osminásobná medailistka z ODM), výškařka Michaela Hrubá, plavkyně Barbora Seemanová nebo rychlostní kanoisté Martin FuksaJosef Dostál.

Součástí programu je i dobrovolný jednodenní workshop v České televizi, který se uskuteční před startem olympiády. Vybraní studenti se podívají di zákulisí zpravodajství a setkají se s předními českými reportéry.

Nastartujte i vy svoji novinářskou kariéru na největší multisportovní akci v Česku!

Základní informace

  • Program probíhá ve dnech 19.–24. ledna 2020.
  • Zúčastní se ho 14 novinářů, každý reprezentuje jeden kraj.
  • ČOV zajistí vedení zkušeného sportovního novináře, přednášky a workshopy po celou dobu trvání akce.
  • ČOV hradí stravu a ubytování během ODM 2020.
  • Kurz je otevřen pro studenty odpovídajících oborů (média, žurnalistika) a bloggery či novináře ve věku 18-24 let.

Harmonogram výběru uchazečů

  • 30. 11. 2019: Uzávěrka přihlášek.
  • 10. 12. 2019: Vyrozumění postupujících kandidátů.

Požadavky

  • Studium v relevantním oboru a/nebo práce v médiích a/nebo publikační činnost na blogu.
  • Strukturovaný životopis.
  • Dva vybrané publikované texty a/nebo audio či video reportáže (stačí poslat odkaz na web, kde je možné reportáž vidět).
  • Přihlášky a požadované podklady posílejte na e-mail press@olympic.cz, v předmětu uveďte „ODM 2020 – Mladí novináři“.
líbil se ti článek?