Neporazitelní! Škola z Kroměříže vyhrála finále Odznaku všestrannosti už popáté v řadě

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už popáté za sebou je škola z Kroměříže vítězem republikového finále Odznaku všestrannosti Sazka Olympijského víceboje, které se už podesáté konalo na brněnském sportovním stadionu 5. a 6. září. Během dvou dnů absolvovalo 616 dětí a 45 učitelů z celé ČR deset sportovních disciplín, mezi které patří například skok přes švihadlo, sprint na 60 metrů či kliky.

Talentovaní školáci i jejich učitelé měli během dvou dnů jedinečnou šanci svými výkony sesadit z pomyslného trůnu neporazitelného soupeře. Základní škola Oskol z Kroměříže totiž přijela obhajit titul, který již čtyřikrát vyhrála. “Ze začátku se nám moc nedařilo, první den jsme v průběžných výsledcích byli na pátém místě, takže jsme už nevěřili tomu, že se nám podaří titul obhájit,” řekla učitelka tělesné výchovy Marta Bajerová.

Družstvo Oskolu se však sesadit z trůnu vítězů nenechalo. “Nečekali jsme to. O to úžasnější to byl pocit. Děti si to zaslouží, disciplíny odznaku jsme trénovali jedenkrát týdně celé léto,” dodala Bajerová. Medaile a spoustu odměn si ale odnesli i jednotlivci v různých věkových kategoriích. “Oceňujeme nejlepší družstvo, pak dívky a chlapce v 6 věkových kategoriích a samozřejmě i učitelky a učitele, kteří šli dětem příkladem a také sportovali, takže během závěrečného ceremoniálu jsme rozdali 23 sad medailí,” vysvětlil Petr Marinčić, ředitel republikového finále.

Vedle sportovních disciplín byla pro účastníky i návštěvníky republikového finále připravena #BeActive vesnička s bohatým doprovodným programem. “Na republikovém finále mám nejradši, že se tu člověk nikdy nenudí. Když zrovna nesoutěžíme, tak jdeme s kamarády do vesničky. Dneska jsme zkoušeli paralympijské sporty, hráli fotbal a byli jsme se podívat na exhibici na trampolíně a moc jsme se bavili,” řekla školačka Adéla Frydrichová ze ZŠ Zašová.

Na jubilejní republikové finále se sjeli účastníci v doprovodu učitelů a rodin z celé republiky. O slavnostní zahájení, které proběhlo za doprovodu Armády ČR, se postaral olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda. “Ten seskok parašutistů byl neskutečný! Chtěl bych to jednou sám vyzkoušet, třeba se k nim příští rok připojím, “smál se Svoboda, když popisoval jeden z bodů programu slavnostního zahájení. Vyvrcholení soutěžní části Odznaku všestrannosti si nenechalo ujít na 60 legend českého sportu, mezi které patřili například cyklista Jiří Ježek, trojskokanka Šárka Kašpárková, nebo skifařka Mirka Topinková Knapková.

Nejen děti a učitelé, ale i zástupci Armády, kteří se chopili role rozhodčích, a Policie ČR, ti se starali jako vedoucí družstev o sportující děti, si republikové finále vychvalovali. “Je perfektní mít na starosti takhle akční děti. Moc jsme si to s nimi užili. Jak plnění disciplín, tak třeba pravidelné rozcvičky zumby. Našim kolegům rozhodně doporučíme, aby příští rok přijeli také,” hodnotí akci Filip Knotek z Policie ČR.

S novým školním rokem odstartoval další ročník Sazka Olympijského víceboje, kterého se loni zúčastnilo 130 000 dětí. Základní školy a víceletá gymnázia se mohou do projektu registrovat na www.sazkaolympijskyviceboj.cz a díky atraktivnímu programu pro hodiny tělocviku, jehož efektivitu potvrdil také výzkum FTVS UK, zlepšovat zdatnost svých žáků.

líbil se ti článek?