Česká výprava olympijských nadějí odletěla. V Baku bude navazovat na osm medailí

EYOF 2019
EYOF 2019
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Výprava čítající 92 mladých sportovců odletěla v dopoledních hodinách z kbelského letiště na Evropský olympijský festival mládeže (EYOF) do Baku. V dějišti prvních Evropských her se v bojích o medaile utká na 2500 sportovců z různých evropských zemí v 10 sportech. Z poslední letní edice festivalu mládeže v roce 2017 přivezla česká výprava z maďarského Györu celkem osm medailí.

„Věřím, že navážeme na medailové úspěchy z předchozích festivalů mládeže. V této kategorii je to často velká neznámá, zkušenosti z mezinárodních akcí sportovci teprve získávají. Ale máme v naší výpravě například volejbalové vicemistry Evropy a mistra Evropy v judu Adama Kopeckého, tak uvidíme, jak jim v Baku sedne prostředí a soupeři,“ uvedl Martin Doktor, šéf mise a sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Z EYOF na olympijské hry mládeže a zase na EYOF

Česko bude mít v Baku zastoupení ve všech deseti sportech. Nejpočetnější výpravu tvoří atleti, mezi kterými jsou i zkušení mladí olympionici. Dálkař Tomáš Kratochvíl a půlkař Jakub Davidík si olympijskou atmosféru vyzkoušeli už před dvěma lety v Györu a následně i v roce 2018 na Olympijských hrách mládeže v Buenos Aires. Pro Davidíka jsou navíc stupně vítězů na EYOF cílem pro letošní sezonu, rád by minimálně obhájil bronzovou medaili z Györu.

Zkušenosti z domácí olympiády i titul z mistrovství

Mezi sportovci jsou také desítky reprezentantů z uplynulé Olympiády dětí a mládeže (ODM) v Libereckém kraji. Plavkyně Natálie Tužilová vybojovala v libereckém bazénu šest zlatých medailí, olympijskou atmosféru v domácím prostředí si zde vyzkoušelo také všech šest nominovaných cyklistů. Velkou nadějí je i gymnasta Vojtěch Šácha, který na ODM 2017 v Jihomoravském kraji nedal šanci žádnému ze soupeřů a odvezl si celkem sedm nejcennějších kovů.

V kolektivních sportech reprezentují Česko basketbalistky, házenkářky a volejbalisté. Ti si loni z evropského mistrovství do 18 let ve Zlíně odnesli titul vicemistrů, na který budou v Ázerbájdžánu navazovat.

Na Evropském olympijském festivalu mládeže se utkají sportovci ve věku 14 až 18 let. Festival se koná vždy v lichý rok v zimě i v létě, letos v únoru přivezla výprava ze Sarajeva hokejové zlato a bronz ze snowboardingu. Akce má parametry olympijských her – nechybí slavnostní zahajovací a závěrečné ceremoniály, státní hymny či zapálení olympijského ohně.

Novinky nejen ze zákulisí sledujte zde na webu a také nezapomeňte sledovat i další komunikační kanály:

                       
líbil se ti článek?