Zemřel olympijský historik Karel Wendl

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Karel Wendl, který sehrál významnou mezinárodní roli v podpoře studia olympijských dějin, se narodil 22. listopadu 1930 v Praze. Jeho otec byl diplomat a malý Karel strávil většinu prvních devíti let svého života ve Francii. Rodina uprchla před německou okupací Paříže až do Mexika, kde byl jeho otec jmenován velvyslancem. Po válce se Karel Wendl usadil v Praze a v roce 1953 získal doktorát v oboru práva na Univerzitě Karlově. Mluvil plynule čtyřmi jazyky, pracoval také jako překladatel.

V padesátých letech se Wendl věnoval atletice a byl výborný maratónský běžec, který na počátku roku 1956 dosáhl osobního nejlepšího výkonu 2 hodiny, 24 minut a 48 sekund, což byl o několik sekund rychlejší čas než čas vítěze olympijských her v Melbourne 1956. Kvůli rozpočtovým omezením Československého olympijského výboru se však ve výpravě do Melbourne neobjevil.

V roce 1966 emigroval se svou mexickou manželkou zpět do Mexika. Tam spolupracoval s Mexickým olympijským výborem a Kulturní komisí k olympijským hrám v roce 1968.

Po smrti jeho ženy v roce 1981 se Wendl se svými dvěma syny přestěhoval do Švýcarska. V roce 1983 začal pracovat pro Mezinárodní olympijský výbor a vedl Oddělení olympijského výzkumu MOV. V roce 1994 se stal na krátko i ředitelem Olympijského studijního centra. Úzce spolupracoval s tehdejším prezidentem MOV Juanem Antoniem Samaranchem. Pomáhal také s budováním Olympijského muzea.

Karel Wendl byl v roce 1992 jedním z původních členů Mezinárodní společnosti olympijských historiků (ISOH) a v roce 1996 se stal jejím čestným členem. Téhož roku mu byl udělen Olympijský řád. Po roce 2000 pomáhal zakládat Český výbor Pierre de Coubertin a do roku 2012 spolupracoval s Českou olympijskou akademií. Zemřel v Praze 8. května 2019.

Čest jeho památce!

líbil se ti článek?