Předsedu ČOV těší, že do Itálie budou mít blízko čeští fanoušci

Rozhovory
Rozhovory
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Zimní olympijské hry se budou v roce 2026 konat v Itálii v Milánu a Cortině d'Ampezzo. Na zasedání MOV v Lausanne delegáti dali přednost italské kandidatuře před švédskými městy Stockholm a Aare. Předseda Českého olympijské výboru Jiří Kejval považoval obě kandidatury za skvělé.

„V podstatě se nedala udělat chyba. Vyšlo to na Itálii a myslím si, že to budou skvělé hry,“ hodnotil po volbě, které se jako člen Mezinárodního olympijského výboru aktivně účastnil. Jakou kandidaturu při volbě upřednostnil, to však nechtěl prozradit.

Cortina hostila ZOH už v roce 1956, v roce 2006 byly zimní hry v Turíně. Tentokrát bude centrem Milán, kde se postaví hokejový stadion, ostatní sportoviště jsou už připravená v lyžařských centrech Cortina d’Ampezzo, Val di Fiemme, Bormiu, Livignu či Anterselvě. Hry jsou podle nového konceptu agendy 2020, tudíž už na hotových sportovištích, byť hodně vzdálených.

„Výhodou je, že sportovci všechna sportoviště znají, každoročně se tam konají Světové poháry a hromady mistrovství světa, nebude to pro nikoho žádné překvapení. Všechna sportoviště jsou na špičkové úrovni,“ vyzdvihl Kejval přednosti Italů. Uznal také, že doprava bude relativně složitá mezi sportovišti stovky kilometrů daleko. Logistika bude náročná, distance budou větší než normálně, bude to výzva,“ uvedl.

Itálie je však přijatelně vzdálená pro české fanoušky. „Češi jsou naučení jezdit do Itálie víc než do Švédska, což je pro fanoušky výborná zpráva. Lyžařská střediska znají, jezdí tam lyžovat. To bude určitě po nás výhodné,“ upozornil Kejval.

V podobném duchu hodnotil volbu také místopředseda ČOV Roman Kumpošt, který figuruje v hodnotící komisi kandidatur. „Oba byli velmi dobří, technická úroveň byla srovnatelná. Rozdíl byl v tom, že Italové měli státní garance, zatímco Švédi garantovali privátním byznysem,“ uvedl Kumpošt. „Pro Čechy je dobře, že to je v Itálii, protože tam Češi hodně v zimě jezdí,“ dodal.

líbil se ti článek?