Mezinárodního setkání v Olympijské akademii se zúčastnila i skikrosařka Kučerová

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Sportovní diplomacií se zabývalo mezinárodní setkání mladých lidí zapojených do olympijského hnutí, které proběhlo v první polovině června v řecké Olympii. Českou republiku zastupovaly skikrosařka Nikol Kučerová a Eva Rybáková z Českého olympijského výboru. Hlavní téma neslo název „Olympijská diplomacie a mír“. Řešila se také role olympijských sportů v mezinárodní diplomacii.

Setkání v Mezinárodní olympijské akademii je tradičně určeno mladým lidem do 35 let, a to olympionikům, pracovníkům národních olympijských výborů či studentům sportovních fakult. Letošního 59. ročníku se zúčastnilo 170 lidí z 85 zemí, kterým odborníci z celého světa přednášeli o vybraných tématech ze sportovní diplomacie.

Na přednášky navazovala práce v patnáctičlenných diskuzních skupinách. Týmy si pak navzájem představovaly řešení, která navrhly pro jednotlivé úkoly a témata. „Kromě toho, že jsem potkala spoustu zajímavých lidí a dozvěděla se mnoho cenných informací, pro mě bylo zasedání jedinečnou příležitostí prezentovat svůj olympijský příběh před všemi účastníky. Nikdy jsem v angličtině nemluvila před tak velkým publikem a přesto, že jsem byla nervózní, jsem zpětně za tuto zkušenost vděčná,“ řekla Nikol Kučerová.

Vedle vzdělávání je cílem setkání také navazování kontaktů mezi mladými lidmi z celého světa a seznámení se s různými kulturami. K tomu měly dopomoci umělecké workshopy, sportovní aktivity či poznávání historie. Areál Olympijské akademie se nachází v těsné blízkosti starověké Olympie, jejíž návštěva byla součástí programu. Antickou atmosféru podtrhla také návštěva Akropole, věštírny v Delfách či Panathénajského stadionu v Aténách.

„Bylo to velmi intenzivních čtrnáct dní v inspirativním prostředí. Nejzajímavější pro mě bylo mluvit s lidmi z různých koutů planety, poznávat jejich kulturu a pozorovat, jak se baví mezi sebou i lidé z jinak znepřátelených zemí,“ dodala Eva Rybáková.

líbil se ti článek?