V 90. letech zemřel Zdeněk Remsa, skokan na lyžích i trenér zlatého Rašky

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Ve věku 90 let zemřel v sobotu 22.6. 2019 Zdeněk Remsa, bývalý skokan na lyžích a později také legendární trenér a strůjce mnoha úspěchů včetně zlaté olympijské medaile Jiřího Rašky. „Byl to můj první trenér, vždy jsem k němu měl obrovský respekt. Tvrdý, ale férový člověk,“ vzpomínal Roman Koudelka, když Remsa na sklonku loňského roku slavil 90. narozeniny.

Zdeněk Remsa začal lyžovat v pěti letech, později reprezentoval Československo na těch nejvýznamnějších akcích včetně mistrovství světa a olympijských her. Po aktivní kariéře se ihned vrhnul na trénovaní.

Zpočátku trénoval pražské závodníky, v roce 1960 pak nastoupil do Dukly Liberec a stal se také reprezentačním trenérem. Vedl slavnou generaci skokanů v čele s Jiřím Raškou, Daliborem Motejlkem, Josefem Matoušem nebo Zbyňkem Hubačem. Zavedl nové tréninkové metody, uměl být na své svěřence ras, ale zároveň v pravou chvíli odlehčit atmosféru. Díky tomu slavil s partou závodníků, které se začalo říkat „Remsa boys“, jeden úspěch za druhým.

„Tehdy to byla neuvěřitelná generace, bál se nás celý svět,“ vzpomínal Remsa při oslavě narozenin. „Přál bych si, abychom měli v budoucnu znovu tak silnou reprezentaci.“

S trénováním skončil až ve svých 84 letech. Se skoky na lyžích je pevně spjatý celý Remsův život.

Čest jeho památce!

líbil se ti článek?