Výzva pro Krakov. Bude hostit Evropské hry 2023

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Třetí Evropské hry proběhnou v roce 2023 podle očekávání v Krakově, polské město bylo jediným kandidátem. Evropský olympijský výbor mu udělil pořadatelství na svém sobotním zasedání v Minsku, dějišti právě probíhajících Evropských her. „Jsme rádi za lokaci na dosah a věříme, že Evropský olympijský výbor a Malopolský kraj s Krakovem připraví skvělé hry s velkým množstvím kvalifikačních závodů na olympijské hry v Paříži 2024,“ říká Petr Graclík, generální sekretář ČOV.

Druhé největší polské město už hostilo například mistrovství světa volejbalistů v roce 2014 nebo evropský šampionát házenkářů 2016. „Držíme jim pěsti. Následující čtyři roky příprav pro ně budou náročné, protože první dvě edice, v Baku a nyní v Minsku, byly a jsou po stránce organizační a hostitelské pro sportovce i doprovody fenomenální,“ doplňuje ještě Graclík.

Zatímco všechny ostatní světadíly už svoje vlastní hry dávno mají, Evropa byla dlouhou dobu výjimkou. Teprve 41. zasedání EOV v Římě v prosinci 2012 rozhodlo, že ani starý kontinent nezůstane v tomto směru stranou. Ve prospěch nového projektu se tehdy vyjádřila valná většina hlasujících, zasedání zároveň schválilo, že premiérový ročník Evropských her se uskuteční v červnu 2015 v Baku. Hry se konají v pravidelných čtyřletých intervalech.

líbil se ti článek?