Na trenérské konferenci Mosty hovořili experti ze zahraničí i úspěšné sportovkyně

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Už pojedenácté uspořádala Česká trenérská akademie konferenci s názvem Mosty, na níž se tři stovky účastníků vzdělávaly v oblastech řízení týmu, kreativity i sebevědomí. Mezi hosty v Centru pohybové medicíny znovu nechyběla velká trenérská fotbalová jména jako Jaroslav Šilhavý, Pavel Horváth, Dušan Uhrin mladší, Jiří Kotrba, basketbalista Jiří Welsch nebo hokejista Libor Procházka.

„Kvituji to, že se nám stále daří propojovat a vzdělávat trenérskou komunitu. Na Mostech vždy hovoří kvalitní mozky s velkými zkušenostmi. Máme znovu velkou radost, že jsme sál dokázali za necelý den vyprodat,“ uvedl místopředseda Českého olympijského výboru pro vzdělávání a olympismus a spoluzakladatel konference Zdeněk Haník.

V dopoledním bloku hovořil k trenérům italský basketbalový kouč Maurizio Gherardini, který se jako generální manažer podepsal pod řadu úspěchů v Evropě i v NBA. Mluvil o tom, jak řídit velké týmy a jak se on sám adaptuje na zahraniční prostředí.

Další část konference patřila moderované diskuzi Zdeňka Haníka s oštěpařkou Barborou Špotákovou, beachvolejbalistkou Kristýnou Hoidarovou Kolocovou, designérkou Liběnou Rochovou a lékařkou Helenou Máslovou.

Diskuze nesla název Květy a trny a mluvilo se během ní o ženské kráse, mateřství, vlastenectví či ženské mentalitě. „Já jsem vždycky chtěla dokázat, co umí holka z Čech. Lidi mě dodnes oslovují a gratulují mi. Po olympiádě v Pekingu mně několik lidí řeklo, že jim tekly slzy, když jsem vyhrála zlato. Vůbec jsem netušila, že může mít sport takovou sílu,“ řekla Barbora Špotáková.

Odpoledne na konferenci bylo fotbalové. K zaplněnému sálu nejprve mluvil šéf trenérského rozvoje v belgickém fotbale Kris van der Haregen, na kterého navázal Daniel Memmert s tématem taktické kreativity ve sportu. Sám se této problematice nejen v Německu věnuje již přes 20 let.

„Nečekali jsme, že zájem o Mosty vyroste tak rychle. Dávali jsme si postupné cíle a začali je velice rychle naplňovat. Přemýšlíme, jak konferenci udělat do budoucna ještě zajímavější. Jestli je něco výš než NHL nebo špičkové evropské fotbalové kluby, tak je to americký fotbal v USA. To by mohl být další krok. Ještě ale musíme trenéry naučit více komunikovat mezi sebou, to se obecně ve střední Evropě příliš nedělá, což je obrovská škoda,“ dodal Michal Ježdík, tajemník Trenérů ČOV a sportovní ředitel České basketbalové federace.

líbil se ti článek?