Do Brna zavítala pochodeň z Evropských her, nesla ji i Šárka Kašpárková

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Do České republiky zavítala pochodeň z Evropských her v běloruském Minsku, které se budou konat od 21. do 30. června. Oheň na své cestě z Říma, kde byl 3. května zapálen, navštívil nejvyšší horu Evropy Mont Blanc, Slovinsko, Maďarsko, Rakousko, Slovensko, Českou republiku a přes Polsko se vrátí opět do Běloruska.

Oheň míru, jak se pochodeň jmenuje, dnes na hřišti Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka v Brně nesla bronzová medailistka z olympijských her v Atlantě v trojskoku Šárka Kašpárková, která předávala štafetu své dceři Tereze a také dalším devíti studentům.

„Docela jsem se zadýchala,“ usmívala se zhruba po kilometrovém běhu Kašpárková, které se stále aktivně věnuje basketbalu. „Olympijskou vzpomínku pochodeň ve mně nevyvolala, ale hrozně mě těší, že jsem ji mohla předat dceři. Té bych strašně přála hlavně zdraví, protože to potřebuje ze všeho nejvíc, a také nějaký velký úspěch,“ řekla Kašpárková, sportovně nejúspěšnější absolventka gymnázia Ludvíka Daňka.

„Pro mě to byl velký zážitek. Sice s mamkou chodím běhat, ale tohle bylo něco jiného než v lese,“ řekla Tereza Pogányová. „Také bych se moc ráda podívala na nějakou takovou soutěž a nejlépe olympijské hry, určitě bych tam vzala s sebou mamku. Ale to je ještě hodně dlouhá cesta,“ věděla sedmnáctiletá sportovkyně, která se věnuje atletice i basketbalu.

Při zhruba hodinovém slavnostním ceremoniálu, kterého se zúčastnil mimo jiné i běloruský velvyslanec v České republice Valerij Kurdjukov, popřál hodně štěstí české výpravě na hrách v Minsku také generální sekretář Českého olympijského výboru Petr Graclík. „Na prvních evropských hrách před čtyřmi lety v Baku jsme měli sedm medailí a já věřím, že to letos bude ještě lepší,“ uvedl Graclík.

Studenti sportovního gymnázia si mohli během odpoledne aktivně vyzkoušet i judo a lukostřelbu pod vedením českých reprezentantů, trenérů a závodníků. Tyto sporty jsou zahrnuty do programu Evropských her, kam pojede zhruba 120 českých sportovců a výprava bude čítat téměř 200 lidí. Nejvíce zástupců budou mít atleti, cyklisté, střelci a rychlostní kanoisté. Chybět by neměla řada hvězd včetně judisty Lukáše Krpálka nebo kanoisty Martina Fuksy, medailistů z předchozích Evropských her v Baku v roce 2015. Kompletní jmenovitá nominace bude jasná v následujících dnech.

líbil se ti článek?