Plénum ČOV schválilo zprávu o hospodaření i rozpočet 2019

Oficiální
Oficiální
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Plénum Českého olympijského výboru (ČOV) na svém dnešním zasedání schválilo zprávu o hospodaření ČOV za rok 2018 i rozpočet na rok 2019. Ten činí 125 milionů korun. Pléna v České národní bance se zúčastnil Karel Kovář, náměstek Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy pověřený řízením sekce sportu a mládeže. Naopak z důvodů přítomnosti na řádné schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky musel pozvání odmítnout Milan Hnilička, vládní zmocněnec pro sport, který zaslal zdravici.

„Sport postupuje i přes problémy mílovými kroky dopředu. V roce 2012 měl něco málo přes 2 miliardy, letos činí státní dotace 7 miliard, to je zásadní změna,“ řekl ve svém projevu předseda ČOV Jiří Kejval. „Ale jedna věc je objem financí a druhá je předvídatelnost a trvalá udržitelnost. Je potřeba plánovat, během jednoho roku se ve sportu nic nevybuduje. Aby se to mohlo udělat, musí být předvídatelnost finančních prostředků. To zatím nefunguje,“ upozornil Kejval.

Kovář doufá ve stabilitu ve sportovním prostředí. „Věřím, že se podaří najít adekvátní nástroje pro stabilitu, aby růst prostředků pokračoval a aby sportovní organizace nebyly závislé jen na dotacích. Rádi bychom našli rovnováhu mezi státní správou a mezi organizacemi,“ uvedl.

Předseda ČOV věří, že tomu pomůže chystaná Agentura pro sport pod vedením Milana Hniličky. „Tuto aktivitu vítáme. Věřím, že se do agentury podaří natáhnout odborníky, kteří budou své rozhodování podřizovat nejen ministerským předpisům, ale i potřebám sportovního prostředí. Jsme blízko toho, aby byl zákon schválen,“ doplnil Kejval.

ČOV v roce 2018 hospodařil s vyrovnaným rozpočtem na úrovni 180 milionů korun.

Zprávu o činnosti v roce 2018 si můžete zobrazit zde.

Usnesení z Pléna ČOV si můžete zobrazit zde.

líbil se ti článek?