Zemřel trenér hokejových mistrů světa Luděk Bukač. Bylo mu 83 let

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Český hokej zasáhla smutná zpráva. Ve věku 83 let zemřel úspěšný hráč i trenér Luděk Bukač, který dovedl v letech 1985 a 1996 národní tým k titulům mistrů světa.

„Mnohokrát jsem si posteskl, že českému sportu schází mozky. Dr. Bukač byl vzácnou a vskutku ojedinělou výjimkou. Když někdo zemře v požehnaném věku má se sice truchlit, ale i slavit. Slavit život zesnulého. V tomto případě je co. Věřte mi, že opravdu málokdy se sešla tak vysoká akademická erudice s autoritou praktika jako právě u Luďka Bukače,“ uvedl Zdeněk Haník, místopředseda ČOV.

Luděk Bukač získal jako hráč s Československem na mistrovství světa stříbro a bronz. Později coby trenér přidal dalších pět světových medailích včetně dvou zlat – z MS 1985 v Praze a 1996 ve Vídni. Národní tým trénoval i na olympiádě v Sarajevu v roce 1984, kde reprezentanti získali stříbro.

Věnoval se také publikační činnosti. Je autorem řady vědeckých knih a příruček o ledním hokeji. Byl uveden do Síně slávy IIHF (2007), Síně slávy českého hokeje (2008) a Trenérské síně slávy ČOV (2015).

Foto: Jana Mensatorová pro knihu Bukač. Moje hokejové století

líbil se ti článek?