Největší fórum sportovců se zabývalo životem po kariéře i duševním zdravím

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Na tři sta padesát zástupců sportovců se sešlo na devátém Mezinárodním fóru sportovců v Lausanne, které organizuje Mezinárodní olympijský výbor. Reprezentanti Komisí sportovců ze 185 národních olympijských výborů, padesátky mezinárodních sportovních federací, organizačních výborů olympijských her, jednotlivých kontinentů, Mezinárodního paralympijského výboru, Světové antidopingové agentury WADA a zástupci Světové asociace olympioniků na dosud největším setkání tohoto druhu probrali řadu témat týkajících se sportovců a připravili několik doporučení pro Výkonný výbor MOV. České sportovce zastupovala donedávna aktivní sjezdařka Klára Křížová.

„Měli jsme pořádně nabitý program a dozvěděla jsem se spoustu informací o řadě aktivit a projektů, z nichž o některých jsem dosud nevěděla, že fungují. Zaujalo mě například téma duševního zdraví sportovců, o kterém se zatím příliš nemluvilo, ale je velmi důležité. Sama jsem si ho vybrala pro svou závěrečnou práci v programu Sportovní diplomacie,“ řekla Klára Křížová, která letos bude finišovat studium druhého ročníku vzdělávacího programu Českého olympijského výboru pro současné i budoucí sportovní diplomaty.

Fóra se zúčastnil i předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, sám bývalý sportovec a olympijský vítěz v šermu. Společně s členy exekutivy MOV se bude zabývat návrhy zástupců sportovců, které z fóra vzešly. Patří mezi ně například posílení zastoupení sportovců, kteří by dle doporučení měli mít své komise v každém národním olympijském výboru i v každé mezinárodní federaci. Dále se doporučení týkají solidárního financování, duální kariéry, ochrany čistých sportovců a boje proti dopingu, ambasadorského programu nebo právě duševního zdraví sportovců. Kompletní návrhy (v angličtině) najdete ZDE.

„Velký důraz byl kladený také na propojení kontaktů mezi jednotlivými komisemi. Absolvovala jsem setkání se zástupci evropských komisí a dozvěděla se dost o tom, jak fungují. Italové se hodně zabývají tím, jak podpořit sportovce po kariéře v jejich další cestě, snaží se je zapojit do programu, aby neodcházeli ze sportu. Tomuhle tématu se věnují i Belgičané. Na Ukrajině se pořádají přednášky o veřejném vystupování nebo o základech etikety,“ popsala Křížová.

Zaujaly ji také vzdělávací aktivity, které nabízí platforma Athletes365, jež propojuje sportovce a představuje jim i možnosti mimo sportovní kariéru. „Velmi důležitý bod byl Business Accelerator – program pro sportovce po kariéře, který nabízí velké množství workshopů, on-line kurzů a podobně.“

Zástupci sportovců se dozvěděli také podrobnosti o tom, jaké plány na změny mají organizátoři jednotlivých olympijských her, zabývali se prevencí korupce a manipulace se sportovními výsledky nebo propojením bývalých a současných olympioniků.

líbil se ti článek?