Triatlonistka Frintová se díky Sportovní diplomacii podívala i do Evropského parlamentu

Duální kariéra
Duální kariéra
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Kvůli závodům Světového poháru sice nemohla zakončit studium společně s většinou spolužáků, program Sportovní diplomacie však triatlonistka Vendula Frintová zvládla na jedničku. V dodatečném termínu společně s ní obhájili své projekty také Helena Novotná (Česká softbalová asociace) a Jiří Šitina (Autoklub ČR).

„Byl to plodný rok. Byla jsem ráda za všechny přednášky, protože já mám vzdělání v jiném oboru,“ říká Vendula Frintová. Nejlepší česká triatlonistka vystudovala antropologii a genetiku na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. „Témata v programu Sportovní diplomacie byly různorodá, takže jsem se dozvěděla informace z různých oblastí, ať už šlo o právo ve sportu, marketing nebo vyjednávání. A samozřejmě mi studium dalo i hodně nových kontaktů.“

V rámci své práce se věnovala přínosu zapojení známých tváří pro úspěch významné mezinárodní akce a následný rozvoj sportovního odvětví. Studijní cestu, které je součástí programu, absolvovala v Bruselu. Navštívila seminář EOC EU Office pro partnerské organizace. „Byli tam zástupci mnoha organizací včetně třeba ragbyové, atletické nebo hokejové federace. Mohla jsem být přímo v centru dění a slyšet například, že také sportovní organizace se musejí zabývat tím, co se stane, pokud se Evropa rozhodne zrušit zimní čas,“ popisuje Frintová.

Janou Janotovou, zástupkyní ČOV v EOC EU Office, zavítala také na jednání do Evropského parlamentu. „Tam by se normální smrtelník asi nedostal. Jsem ráda, že jsem mohla vidět parlament a setkat se s českou europoslankyní Michaelou Šojdrovou,“ dodala Frintová.

Díky studiu se podívala na sport z jiného úhlu pohledu než závodníckého. „Bylo to prozření, i cesta do Bruselu mi hodně otevřela oči. Měla jsem možnost vidět, jak to funguje. Že my sportovci jsme ty skoro poslední články, jen si tam hrajeme a všichni ostatní se snaží mít vyřešené ty nepříjemnosti za nás, abychom se mohli soustředit na vlastní výkon,“ dodala.

Program Sportovní diplomacie je součástí projektu Duální kariéra a má připravit zástupce sportovních svazů na role v domácích organizacích a zejména v mezinárodní sportovní diplomacii. Český olympijský výbor jej organizuje ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou a její Fakultou mezinárodních vztahů, Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Slovenským olympijským výborem a dalšími institucemi. Více informací o prvním i současném ročníku najdete ZDE.

líbil se ti článek?