Unikátního setkání olympioniků po 50 letech se zúčastnilo 13 žijících medailistů i zlatý střelec Jan Kůrka

Český klub olympioniků
Český klub olympioniků
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Třináct žijících medailistů a celkem 62 pamětníků her se sešlo v kinosále České televize v Praze, aby zavzpomínali na olympijské hry z roku 1968 v Grenoblu a Mexiku. Unikátního setkání se zúčastnil také jediný žijící zlatý medailista Jan Kůrka. V Mexiku tehdejší výprava získala 13 medailí, z toho sedm zlatých, v Grenoblu čtyři cenné kovy včetně té nejcennější skokana na lyžích Jiřího Rašky.

Setkání oživily dva 50 let staré černobílé televizní dokumenty shrnující tehdejší úspěchy českých olympioniků. „Tady se raduji, ale je vidět, že jsem vysílen,“ pousmál se na dobovými záběry z oslav v šatně Jan Havel, člen stříbrného hokejového týmu. „Teklo tam šampaňské, ale po pěti minutách nám to trenéři zatrhli, protože jsme měli ještě zápas před sebou,“ vzpomínal. „Před zápasem s Rusy jsme tehdy trochu zdržovali a tím jsme je rozhodili,“ připomněl památné vítězství nad odvěkým soupeřem další z tehdejšího opor týmu Jan Klapáč.

Na setkání přišlo osobně i pět členek tehdy šestičlenného družstva gymnastek, které skončilo stříbrné. „Snad se na nás Věra (Čáslavská) kouká, sešly jsme se tady všechny a je moc škoda, že tu nemůže být s námi,“ pamatovala Bohumila Řimnáčová-Řešátková na největší českou olympijskou hvězdu, která v Mexiku vybojovala čtyři zlaté medaile.

Na střílení s brýlemi s pěti dioptriemi vzpomínal sportovní střelec Jan Kůrka, jediný žijící zlatý medailista. „Brýle a dioptrie problém nebyl, ale ta rána do ramene a levého ucha, to bylo horší. Občas mi to dokonce ty brýle rozbilo. Spotřeboval jsem tam pět brýlí za sezonu,“ prozradil s úsměvem Kůrka, na setkání nejobletovanější muž.

Na setkání nechyběli ani tři členové bronzového týmu volejbalistů Antonín Procházka, Zdeněk Grössl a Josef Smolka.

Každý z medailistů obdržel při slavnosti z rukou předsedy ČOV Jiřího Kejvala speciálně vyrobenou pamětní medailí z dílny designové a sklářské společnosti Lasvit, oficiálního dodavatele Českého olympijského týmu. Na medaili je vyobrazen rok 1968, místa konání her i olympijské kruhy. Společnost Lasvit se věnuje především návrhům a výrobě zakázkových světelných instalací, kolekcí svítidel, dekorativního, užitného skla či umělecké předměty.

líbil se ti článek?