Druhá edice Top Campu pro vrcholové české sportovce přilákala třicítku nadějí pro Tokio 2020

Oficiální
Oficiální
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Osm olympijských medailistů a jedenáct držitelů cenných kovů z mistrovství světa se zúčastnilo od soboty do pondělí Top Campu v karlovarském hotelu Imperial. Setkání špičkových českých sportovců navázalo na premiérový Top Camp loni v květnu, kterého se zúčastnili budoucí medailisté z OH v Pchjongčchangu a další reprezentanti, tentokrát se v lázeňském hotelu potkala třicítka sportovců, jež by měla tvořit osu Českého olympijského týmu pro olympijské hry v Tokiu.

Do Karlových Varů přijeli mimo jiné olympijští vítězové Jaroslav Kulhavý a Miroslava Topinková Knapková či mistři světa Vítězslav Veselý, Kateřina Kudějová, Ondřej Tunka, Vavřinec Hradilek, Jan Štěrba a Ondřej Synek. Loni v Imperialu byli s výjimkou Ester Ledecké všichni budoucí medailisté z Pchjongčchangu.

„Podporujeme sportovce nejen na olympijských hrách, ale chceme jim pomáhat i v mezidobí. Na kempu dostali plno informací, které jim mohou pomoci k výkonu. Zároveň mají možnost ovlivnit zázemí a servis, který pro ně připravujeme. A v neposlední řadě je také důležité, že se všichni potkají a osobně poznají,“ vypíchl pozitiva sportovní ředitel ČOV Martin Doktor. Top Camp je součástí projektu Top Team, který za podpory MŠMT a Sazky sportovcům s medailovými ambicemi i talentům nabízí finanční podporu a řadu servisních projektů, díky kterým mohou vylepšit detaily, jež častokrát rozhodují o sportovních úspěších.

Sportovci se mimo jiné poučili o aklimatizaci, dostali informace o spánkologii a vlivu světla, vyslechli přednášku fyzioterapeuta Pavla Koláře, řešili prevenci zranění, měli možnost prohlédnout si zázemí české mise na olympijských hrách nebo třeba materiály pro olympijskou kolekci, dozvěděli se podrobnosti o projektu Duální kariéra, o pitném režimu či konceptu Českého domu pro Tokio a ochutnali také výrobky od dvorního pekaře Českého olympijského týmu Karla Rendla.

„Je to naprosto skvělá akce, protože se sportovci potkají na jednom místě a seznámí se. Na olympiádě pak můžeme být jedna parta, jeden tým,“ pochvaloval si pětinásobný mistr světa Synek. „Dají se využít lázeňské procedury, dozvěděli jsme se plno zajímavých věcí, které nám mohou pomoci k výkonu. A v neposlední řadě je to i společenská událost,“ doplnil veslař.

V podobném duchu si kemp chválili v podstatě všichni přítomní sportovci. „Pro mě to je úplně neuvěřitelné, protože já jsem nikdy na olympiádě nebyla, takže jsem poprvé přičichla k tomu, co všechno se pro olympioniky dělá. To je úplně super. Mě obohatilo to, že jsem si povídala s olympijskými medailisty a dozvěděla jsem se, jaké řeší přípravu a jaké mají podmínky,“ řekla vicemistryně Evropy v hodu oštěpem Nikola Ogrodníková.

O prvním vydání TOP CAMPu loni v květnu, kterého se zúčastnili budoucí medailisté z OH v Pchjongčchangu a další reprezentanti, si můžete přečíst zde.

líbil se ti článek?