Studium sportovní diplomacie při ČOV má za sebou úspěšný první ročník, do dalšího se opět přihlásili známí sportovci

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Šestnáct adeptů úspěšně ukončilo první ročník studia sportovní diplomacie při Českém olympijském výboru. Nový projekt má za cíl připravit manažery na dráhu funkcionáře i směrem do zahraničí. Absolventský diplom dostala například rychlostní kanoistka Jana Ježová, do nového roku studia se přihlásili mimo jiné úspěšný paralympijský cyklista Jiří Ježek, někdejší sjezdařka Klára Křížová a basketbalistka Ilona Burgrová.

„Je důležité mít ve sportu na manažerských pozicích lidi, jejichž vliv přesahuje hranice České republiky. Pro posílení pozice českého sportu je vhodné mít zástupce v mezinárodních organizacích,“ hodnotil při předávání diplomů předseda ČOV Jiří Kejval. „Umění diplomacie je hlavně uměním naslouchat ostatním. Snažili jsme se všechny studenty připravit tak, aby tohle a plno dalších věcí při své profesi zvládali,“ přidal se Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro zahraniční vztahy.

Na studiu se ve spolupráci se Slovenským olympijským výborem podílí také Vysoká škola ekonomická v Praze, ministerstvo zahraničních věcí a mezi přednášejícími jsou i zahraniční odborníci. První ročník absolvovala také úspěšná česká triatlonistka Vendula Frintová, zakončení ročníku však kvůli závodům Světového poháru musela odložit.

„I když jsem loni ukončil profesionální kariéru, chtěl jsem ve sportovním prostředí samozřejmě dál zůstat. Rád využiji svoje zkušenosti a kontakty ve prospěch českého sportu, pro jeho pozici v naší společnosti, ale i v mezinárodním měřítku,“ prohlásil šestinásobný paralympijský vítěz Ježek. „Ke studiu sportovní diplomacie jsem se proto přihlásil s radostí, věřím, že mi to pomůže získat důležité odborné znalosti. Už první setkání mi ukázalo, že to bude zajímavé a prospěšné studium. Těším se na to,“ doplnil Ježek.

Motivací Křížové ke studiu byla zčásti i zvědavost. “Chci zjistit, jak to všechno funguje z druhé strany a také k tomu všemu chci přidávat své postřehy závodníka,” uvedla Křížová. “Sešli jsme se zajímavá skupina lidí ze všech odvětví a je vidět, že každý má na různé věci jiný úhel pohledu. To je skvělé, protože mám možnost vidět, jak to funguje v jiných sportech,” říkala bývalá lyžařka po prvním studijním víkendu.

Basketbalová vicemistryně světa z roku 2010 Ilona Burgrová se chce dozvědět zejména něco nového ze zákulisí sportu. “A hlavně mě ke studiu diplomacie dovedla vnitřní potřeba se zlepšit v umění vyjednávání a asertivního chování.

líbil se ti článek?