České veslařky si dojely pro stříbro. Sázka na novou posádku vyšla výborně!

YOG 2018
YOG 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Veslařky Anna Šantrůčková a Eliška Podrazilová si na Olympijských hrách mládeže v dramatickém finálovém závodě dojely pro druhé místo. V dramatickém finiši je o 0,09 vteřiny porazily úřadující mistryně světa z Řecka, dvě desetiny za českou posádkou byla loď Rumunska.

„Strčily nám tam špičku lodě, ony ty finiše prostě umí,“ hodnotila těsný výsledek závodu Anna Šantrůčková. „Celou dobu jsme vedly o půlku lodě, ale pak nás rozhodila vlna a nemohly jsme se zpátky sladit,“ řekla Šantrůčková. České veslařky byly favoritkami závodu už od včerejší poslední rozjížďky, kde braly první místo a postoupily rovnou do semifinále.

S dvojkou bez kormidelníka mají přitom minimální zkušenosti. „Tuhle disciplínu spolu jezdíme přesně tři týdny,“ upřesnila Eliška Podrazilová. „Známe se dlouho, ale obě jezdíme spíš párové disciplíny. Mít v ruce najednou jen jedno veslo byl nezvyk,“ řekla Podrazilová. Ta byla navíc ve svých šestnácti letech nejmladší veslařkou na Olympijských hrách mládeže

„Složili jsme tuto posádku na základě kontrolních závodů. Vsadili jsme na holky a vyšlo to. Jela se tady navíc specifická vzdálenost 500 metrů. Normálně jezdíme na dva kilometry,“ vysvětlil reprezentační trenér Libor Kubrycht.

Cílem bylo dostat se do finále. Těsný výsledek holky mrzí, ale berou ho sportovně. „Mně se stejně stříbrný medaile vždycky líbí víc, já jsem spokojená,“ smála se Šantrůčková.

Talentované veslařky mají veslování v krvi. „Není to úplně typický ženský sport, taky se mu říká sport gentlemanů, ale u nás doma veslují všichni. Táta, brácha, ségra, tak se to zkrátka nabízelo, že bych měla veslovat i já,“ smála se Podrazilová. Jejím bratrem je dvojnásobný účastník olympijských her Jakub Podrazil.

To Annu Šantrůčkovou přivedla k veslování babička, která se i ve svých 70 letech pravidelně účastní pražských Primátorek. „Dřív jsem závodně plavala, ale nemohla jsem si tam s nikým povídat, a to mě nebavilo. Tak jsem šla radši s holkama veslovat,“ uzavřela Šantrůčková. A nyní má medaili z Olympijských her mládeže.

líbil se ti článek?