Šermíři slaví po sto letech olympijskou medaili. Kordistka Bieleszová vybojovala bronz

YOG 2018
YOG 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Šestnáctiletá šermířka Veronika Bieleszová rozšířila druhý den závodů na Olympijských hrách mládeže medailovou sbírku o bronz. V posledním zápase o třetí místo porazila o jeden bod Belgičanku Wasiakovou.

„Měla jsem těžké soupeřky, v mojí skupině byla i úřadující mistryně světa,“ popisuje svojí cestu k bronzové medaili Veronika Bieleszová. Tu však s přehledem porazila a stejně tak další čtyři protihráčky, čímž si zajistila postup ze skupiny rovnou do čtvrtfinále. „Prohrála jsem první souboj se světovou trojkou z Koreje a to mě strašně naštvalo. Řekla jsem si, že teď už prohrát nechci,“ vzpomíná na své pocity Bieleszová. Nakonec vybojovala 3. místo proti Belgičance Wasiakové výsledkem 9:8. „Ona trochu zaspala a myslela si, že jsme teprve v druhém kole. Jenže nám v tu chvíli skončilo třetí, protože nám první kolo anulovali za pasivitu. A já už věděla, že mám medaili,“ raduje se z úspěchu mladá šermířka.

Pro šerm je tento úspěch mimořádnou událostí, což potvrzuje trenér Jiří Beran. „Pro náš svaz je to snad po sto letech, co slavíme olympijskou medaili. A vůbec nevadí, že je to jen olympiáda mládeže,“ vyzdvihuje úspěch své svěřenkyně Beran. „Jsem na Verču moc pyšný. Na každou soupeřku jsme měly taktiku, která vždy vyšla podle plánu. Jen zrovna u souboje s Belgičankou Wasiak mě přestala poslouchat, to jsem se chytal za vlasy,“ říká Beran. Přesto nakonec bronzová medaile pro českou kordistku zacinkala.

Tento úspěch je podle trenéra Veroniky Bieleszové jen začátkem lepších roků v českém šermu. „Máme v posledních pěti letech velmi silnou generaci šermířů. Daří se nám i v ostatních evropských a světových soutěžích. Tak teď už jen ta „dospělá“ olympiáda,“ uzavírá Beran.

líbil se ti článek?