Letní olympiáda dětí a mládeže odhalila své logo. Příští rok bude mladé sportovce hostit Liberecký kraj

ODM 2019
ODM 2019
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Liberecký kraj spolu s Českým olympijským výborem (ČOV) a Českou olympijskou a.s. slavnostně podepsal Smlouvu o pořadatelství Her IX. letní olympiády dětí a mládeže 2019, které se budou konat v Libereckém kraji od 23. do 27. června 2019. Zároveň bylo představeno logo Her, jehož autorem je žák liberecké střední školy. Kmotry loga a současně prvními patrony dětské olympiády se stali reprezentanti České republiky volejbalistka Michaela Nečasová a lyžař Petr Knop.

„Pro mladé závodníky je dětská olympiáda pomyslným odrazovým můstkem v jejich další sportovní dráze,“ říká Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. „Z našeho kraje pochází mnoho sportovců, kteří začínali na letní nebo zimní dětské olympiádě, ať už je to lyžař Petr Knop, biatlonistka Jessica Jislová nebo sdruženář Tomáš Portyk.“

Olympiáda dětí a mládeže je republiková soutěž krajských reprezentací v různých sportovních disciplínách. Účastníkům i divákům navozuje atmosféru opravdových olympijských her, včetně zapálení olympijského ohně, slavnostních ceremoniálů nebo soužití v olympijské vesnici. Poslední dva ročníky zimní a letní dětské olympiády bylo možné sledovat živě na stanici ČT sport. „Jde o nejdůležitější mládežnický projekt Českého olympijského výboru. Je první možností dětí na vlastní kůži poznat multisportovní akci, která vychází z konceptu olympijských her. A je proto pro ně motivací do další práce a k lepším sportovním výkonům,“ líčí Jiří Kejval, předseda ČOV. „Pro nejlepší je i prvním krokem k účasti na skutečné olympiádě.“

Projekt Českého olympijského výboru se do Libereckého kraje vrací po devíti letech. V roce 2010 vzešlo z tehdejší zimní varianty Olympiády dětí a mládeže mnoho výjimečných talentů. „Jsem hrdý na to, jak důležitou mládežnickou soutěží se mládežnická olympiáda stala. V celé její šestnáctileté historii jsme měli možnost vidět mnoho sportovních talentů. Například Ester Ledecká, Nikola Zdráhalová nebo Markéta Davidová sbíraly své první úspěchy právě před osmi lety v Libereckém kraji. Letos jsme jim všichni fandili na olympijských hrách v Koreji,” vzpomíná Filip Šuman, místopředseda ČOV.

Olympiáda dětí a mládeže 2019 je otevřena pro 19 sportovních disciplín a jednu doplňkovou kulturní soutěž. Maximální počet sportovců a jejich akreditovaného doprovodu je stanoven na 4.172 osob. Olympiáda se uskuteční na již existujících sportovištích na území měst Jablonec nad Nisou, Liberec či v Bedřichově.

Historicky je zvykem, nechat prožít atmosféru dětské olympiády také mladé handicapované sportovce. V tomto případě bude využito iniciativy Základní a mateřské školy logopedické v Liberci, která bude souběžně organizovat Celostátní sportovní hry sluchově postižených žáků.

Veškerou organizaci Her IX. letní olympiády dětí a mládeže 2019 bude zajišťovat Krajský úřad Libereckého kraje, který si nenajímá žádnou externí pořadatelskou agenturu. Předpokládaný rozpočet Her je 39.836.000 korun. Liberecký kraj ze svého rozpočtu hradí 14.823.000 Kč. Dalšími významnými partnery akce jsou zbylé kraje a hlavní město Praha, které dohromady přispějí účastnickými poplatky celkem 10.012.800 Kč. Český olympijský výbor investuje do akce 9.000.000 Kč. Dalším podporovatelem je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky s předpokládanou podporou ve výši 6.000.000 Kč.

Logo Her vzešlo ze soutěže, která byla vypsána pro žáky a studenty uměleckých oborů středních a vyšších odborných škol se sídlem v Libereckém kraji. Jeho autorem je Matouš Durchánek, žák Střední školy tvorby a designu nábytku s.r.o. v libereckých Kateřinkách.

Liberecký kraj pořádal v roce 2010 zimní verzi dětské olympiády, o rok později kraj hostil také Evropský olympijský festival mládeže. Hry se opakují ve dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba.

líbil se ti článek?