Hvězdy světové atletiky zamíří do Česka. U toho nesmíte chybět

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Ostrava zažije začátkem září atletický svátek. V rámci Kontinentálního poháru, který je nejprestižnější týmovou soutěži na světě, se tam sjedou ty největší atletické hvězdy. Chcete být u toho? Vstupenky jsou stále k mání.

Kontinentální pohár je týmovou soutěží atypického formátu. Koná se jednou za čtyři roky a proti sobě stojí výběry čtyř kontinentů: Evropy, Ameriky, Afriky a společný tým Asie a Oceánie. V každé disciplíně se představí dvě ženy a dva muži za každý tým.

Jedná se o největší akci, která se kdy v Česku konala. Pro porovnání – její rozpočet 274 milionů korun je dvojnásobkem toho, kolik stálo halové mistrovství Evropy před dvěma lety v Praze.

„Jde o mimořádnou sportovní událost, jež nemá v naší republice obdoby. Kontinentální pohár je jakýmsi mistrovstvím světa, na němž se představí největší borci ze čtyř kontinentů,“ řekl Libor Varhaník, předseda atletického svazu a místopředseda Českého olympijského výboru.

Ambasadorem Evropy se stal bývalý světový rekordman v běhu na 110 m překážek Colin Jackson, americké atlety bude povzbuzovat autor nejdelšího dálkařského výkonu historie Mike Powell. Zbylé dva kontinenty si „rozdělily“ dvě bývalé mistryně světa v běhu na 400 m překážek: výběr Austrálie a Oceánie povede Jana Pittmanová a ambasadorkou Afriky je Nezha Bidouaneová.

Českými patrony a zároveň patrony celoročního projektu pro školy a oddíly jsou dvojnásobná olympijská vítězka Barbora Špotáková, halový mistr světa v běhu na 400 m Pavel Maslák, stříbrný medailista z mistrovství Evropy ve skoku o tyči Jan Kudlička a juniorská mistryně světa ve výšce Michaela Hrubá.

O složení jednotlivých týmů rozhodne federace daného kontinentu, pro Evropu například vzejdou jména ze srpnového mistrovství Evropy v Berlíně.

A mimochodem, lákavá budou pro fanoušky v Ostravě i nová pravidla. Kapitáni (ambasadoři) kontinentů si mohou například každý den „vsadit“ na vítězství svého týmu v jedné mužské a v jedné ženské disciplíně. Pokud jim sázka vyjde, získají pro svůj celek dvojnásobek bodů. Z nich pak vzejde celkový vítěz.

Kontinentální pohár se koná 8. a 9. září. Více informací najdete na oficiálním webu.

Stále lze zakoupit také vstupenky. Pořadatelé však upozorňují, že jich je prodáno už přes 75 procent.

líbil se ti článek?