Hlavní ceny fair play za rok 2017 patří Bubílkovi, Medonosovi a Brücknerovi

Fair Play
Fair Play
4 Minuty čtení
4 Minuty čtení

Pravé hodnoty visí nad všemi medailemi a poháry. Dokázal to třeba cyklista Michal Bubílek, který během extrémního závodu nezištně pomohl svému soupeři, ač věděl, že přijde o celkové vítězství. Český klub fair play ho za tento čin ocenil hlavní cenou za rok 2017. Hlavní cenu za celoživotní postoj pak udělil bývalému tenistovi a trenérovi Jiřímu Medonosovi a také někdejšímu trenérovi fotbalové reprezentace Karlu Brücknerovi.

„Především na cenu za celoživotní postoj máme vždy návrhů docela dost, ale nechceme jich dávat třeba patnáct, přestože lidí, kteří by si ji zasloužili, je určitě hodně,“ říká Květa Pecková, předsedkyně Českého klubu fair play. „Nikdy nemůžeme ocenit úplně všechny, ale mám radost, že podnětů na činy fair play je stále mnoho.“

Cyklista Bubílek pomohl soupeři a nechal ho vyhrát

Michal Bubílek se svým gestem fair play postaral o nevídané vyvrcholení jednoho z nejtěžších etapových závodů horských kol v Česku MTB Trilogy. Od začátku závodu na česko-polském pomezí sváděl v kategorii Extreme Race vyrovnaný boj o prvenství s Michalem Kaněrou, který po třech dnech o několik minut vedl, ale v polovině poslední etapy ho postihl těžký pád. Michal Bubílek ihned zastavil a soupeři pomohl.

Následně pokračovali spolu, ale po chvíli Michal Bubílek zjistil, že jeho soupeř je po pádu otřesený a zmatený. Pomohl mu do cíle, kde zajistil i jeho odvoz do nemocnice. Kaněra si z průběhu závěrečné etapy vůbec nic nepamatoval, lékaři zjistili, že při pádu utrpěl silný otřes mozku.

Svým činem se Michal Bubílek dobrovolně vzdal možnosti prestižní závod vyhrát. „Víceméně se mělo mezi námi rozhodnout o vítězi, ale Michal po pádu nejevil známky toho, že by byl úplně v pohodě. Pořád se ptal, kde jsme a co jedeme,“ líčí Bubílek. „Velmi si ocenění vážím. Ani ne tak kvůli sobě, ale protože je to důležité pro společnost, pro děti i pro sport. Je dobré vidět příklady správného chování.“

Za celoživotní postoj převzal cenu uznávaný tenisový trenér

Dlouholetý kapitán československých tenistek v Poháru federace Jiří Medonos dosud pracuje převážně jako trenér mládeže. Je světově uznávaným trenérem, držitelem ceny prezidenta Mezinárodní tenisové federace ITF, působí ve funkci viceprezidenta a kapitána International Lawn Tennis Clubu České republiky. Jeho největším úspěchem v hráčské kariéře bylo vítězství v Galeově poháru v roce 1966, kdy ve finálovém utkání ve Francii spolu s Janem Kodešem a Marianem Laudinem porazili Sovětský svaz 4:1.

Na vyšší mety ale dosáhl v pozici nehrajícího kapitána v Poháru federace, který byl předchůdcem dnešního Fed Cupu. V letech 1984, 1985 a 1988 dovedl v bojích o prestižní trofej tým československých tenistek ke třem triumfům. Jeho svěřenkyněmi byly například Hana Mandlíková, Helena Suková, Andrea Holíková, Regina Maršíková nebo Jana Novotná. Mladým tenistům, tenistkám i těm největším hvězdám se přitom po celý život snažil vedle trenérských pokynů vštěpovat i zásady fair play.

„Fair play k tenisu patří odjakživa. Jsem rád, že se o tom i díky mému ocenění mluví. V poslední době se nejen z tenisu, ale i ze sportu obecně fair play vytrácí. V tenise vidíme hodně okamžiků, kdy hráč na menších turnajích bez rozhodčího zahlásí soupeři aut, i když míček padne čistě na lajnu. Je to škoda, doba je ale bohužel taková. Proto jsem moc rád, že jsem ocenění dostal a že akce jako tahle existuje. Pro mě osobně to znamená strašně moc, vážně si toho vážím, že jsem ve společnosti ostatních sportovních ikon,“ řekl Jiří Medonos.

Oceněn byl i fotbalový taktik Brückner

Úspěšnou trenérskou kariéru zahájil Karel Brückner v roce 1972 v rodné Olomouci, za kterou předtím také hrál. Největší klubové úspěchy slavil se Sigmou Olomouc. V 90. letech ji dovedl k druhému místu v lize a do čtvrtfinále tehdejšího Poháru UEFA, kde mužstvo zastavil až slavný Real Madrid. V roce 2000 získal s výběrem hráčů do 21 let stříbro na mistrovství Evropy, se seniorskou reprezentací pak na evropském šampionátu v roce 2004 postoupil do semifinále. Jako poslední trenér také dokázal dovést český tým na mistrovství světa.

Karel Brückner sedmkrát zvítězil v anketě Trenér roku, v roce 2003 ho Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků zvolila druhým nejlepším koučem světa. V roce 2014 vstoupil do Síně slávy českého fotbalu. „K těm nejlepším trenérům na světě, kteří mě vedli, patří i Karel Brückner. To byl kouč se vším všudy,“ prohlásil brankář Petr Čech.

Zvláštní ocenění patří Konému i futsalistům

Ocenění převzali také futsaloví reprezentanti, kteří pomáhají svému fyzioterapeutovi Vladimíru Mikulášovi, který onemocněl nevyléčitelnou nemocí ALS. Fotbalový reprezentant Toga Francis Koné byl oceněn za okamžitou pomoc brankáři Bohemians Praha 1905 Martinu Berkovcovi, kterému pohotově vytáhl zapadlý jazyk.

V průběhu slavnostního předávání cen v prostorách České národní banky se dostalo ocenění i sportovcům, kteří neváhali pomoci soupeři či opravit rozhodčí. Diplomy za čin si převzali třeba krasobruslař Michal Březina, který při loňském mistrovství Evropy v Ostravě nechal přivézt z Brna své náhradní brusle, aby je půjčil izraelskému soupeři. Reprezentanti ve sjezdu na divoké vodě Richard Hála, Kamil Mrůzek a Filip Hric si zase na evropském šampionátu v Makedonii při závodu ve sprintu kajakářských hlídek všimli, že se jim časomíra v cíli zastavila už při dojezdu první lodě namísto té poslední. Na chybu upozornili pořadatele. Opravený čas je posunul z prvního na třetí místo. A mezi oceněnými byl i tyčkař Jan Kudlička. Na atletickém mistrovství republiky v Třinci věnoval svou zlatou medaili sedmnáctiletému soupeři Janu Švecovi, který v nepříznivých povětrnostních podmínkách dopadl při svém pokusu mimo doskočiště a zranil se.

Mezi oceněnými však nejsou jen profesionální sportovci, ale také ti, kteří se sportu věnují na amatérské úrovni. Diplom Českého klubu fair play si odnesl i fotbalový trenér, který se v zimě neváhal vrhnout do ledové řeky, aby zachránil život dvouletého chlapce, pod kterým se probořil led.

Seznam všech oceněných si můžete prohlédnout zde (pdf) nebo stáhnout zde. (doc)

Foto: ČOV/Markéta Navrátilová

líbil se ti článek?