Ledecká vstoupila do olympijské historie. V Koreji po super G ovládla i snowboard

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jako by ovládala umění zenových mistrů! Zen znamená žít svůj života tak, že je životu ponechána volnost žít si ve své přirozenosti. Zen je ochota nedávat ničemu přednost. Zen je Ester Ledecká – dvojnásobná olympijská šampionka z Koreji, senzační vítězka lyžařského superobřího slalomu a nyní i královna olympijského paralelního obřího slalomu na snowboardu. „Už nejedu nahoru. Je to doopravdy?“ usmívala se v cíli.

V cíli mávla rukou do vzduchu ve vítězném gestu, pak poklekla na kolena a zavrtěla hlavou. A na tváři vykouzlila úsměv. Vždyť právě vstoupila do dějin. Jako první žena získala na jedněch hrách dvě zlata v odlišných sportech. Mezi muži to v minulosti dokázali dva, a to před téměř stoletím - v běhu na lyžích a severské kombinaci. Prvním byl Nor Thorleif Haug na premiérových ZOH v Chamonix 1924, o čtyři roky později ve Svatém Mořici ho napodobil krajan Johan Gröttumsbraaten.

Skvělá hlava

Ledecká v sezoně absolvovala v této disciplíně šest závodů Světového poháru a pět z nich ovládla. Jedinou výjimkou bylo na konci ledna čtvrtfinále v bulharském Bansku, kde upadla. Paralelní obří slalom je ale disciplínou, v níž Ledecká dominuje už tři roky. „Ester má skvělou hlavu, projevuje svědomitost i mentální sílu,“ říká její americký kouč Justin Reiter.

Díky odložené čtvrteční kvalifikaci mohla pohodlně dokonat přechod z lyží na snowboard a vyrazila na procházku s maminkou, právě ona bedlivě stráží její klid. Den před závodem trénovala.A pak napsala impozantní příběh olympijské historie.

Snowboardový svět Ledeckou dobře zná, ten lyžařský ji v olympijské sezoně objevil. Lyžařská hvězda Mikaela Shiffrinová přiznala, že si Ledecké všimla začátkem prosince v Lake Louise, kde Češka vyhrála trénink a ve sjezdu překvapila sedmým místem. „V Lake Louise, kde vyhrála trénink sjezdu, nám spadly brady,“ přiznala Shiffrinová. „Netušily jsme, že se ta sjezdovka dá sjet tímhle způsobem. Donutilo to všechny přemýšlet, jak bychom ji mohly sjet líp.“

V tom je Ledecké největší síla. Vždyť nic není nemožné...

líbil se ti článek?