Návrh nominace na ZOH čítá 85 sportovců

Pchjongčchang 2018
Pchjongčchang 2018
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Celkem 85 sportovců je v nominaci českého týmu na zimní olympijské hry v Pchjongčchangu. Nominační materiál, který bude předložen čtvrtečnímu plénu Českého olympijského výboru, schválil dnes výkonný výbor. Konečný počet se však ještě může změnit, navíc pět míst pro zemi ještě některé svazy jmenovitě neobsadily.

Nejvíce je hokejistů (25), za nimi jsou biatlonisté s 11 místy. V jejich nominaci jsou zatím však pouze čtyři muži a čtyři ženy, šéftrenér Ondřej Rybář dostal výjimku a doplní zbývající jedno místo pro muže a dvě pro ženy až po mistrovství Evropy v příštím týdnu. „Chce co nejlepší složení týmu i kvůli štafetám. Vyhověli jsme mu, i když pro nás to znamená komplikaci. Ale tady to má smysl,“ vysvětlil šéf výpravy Martin Doktor.

Početnou výpravu mohou mít bobisté, kteří mají dvě posádky čtyřbobů a dvě dvojbobů, celkem osm reprezentantů plus jednoho náhradníka. „To tady v historii ještě nebylo,“ upozornil Doktor. Snowboardistů je 7, nechybí mezi nimi ani obhájkyně vítězství ze Soči Eva Samková, v nominaci je také podle očekávání další obhájkyně rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Plénum ČOV bude nominaci schvalovat ve čtvrtek 18. ledna podvečer v Míčovně Pražského hradu. O otázkách spojených s olympijskými hrami hlasují pouze členové Výkonného výboru ČOV, členové svazů, jejichž sporty jsou zařazeny do programu olympijských her, a zástupci Komise sportovců ČOV. Ke schválení nominace je třeba nadpoloviční většina přítomných delegátů.

Plénum rovněž dá zmocnění předsedovi ČOV Jiřímu Kejvalovi, aby udělal změny na volných místech, které jsou kromě biatlonu také po jednom v alpském lyžování a běhu na lyžích, i po případných realokacích účastnických míst. Potvrzení přesunutí účastnických míst pro jednotlivé země je stanoveno na 25. ledna, kdy se nominace může ještě změnit oběma směry. Do 27. ledna musí český tým odeslat přihlášky. Olympijská vesnice se otevírá 1. února, hry budou zahájeny 9. února.

líbil se ti článek?