Japonsko pohledem mistra světa. Proč si musel v bazénu zakrývat tetování?

Rozhovory
Rozhovory
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Jistě víte, že se v japonském Tokiu bude konat příští letní olympiáda. Parta kanoistů včetně dvojnásobného mistra světa Martina Fuksy se nedávno ze země vycházejícího slunce vrátila. A dojmy? Tady je pět věcí, které jsou na druhé straně světa tak trochu jinak.

Vstřícnost. Jiný kraj, jiný mrav. Japonci jsou mistři světa ve vstřícnosti. Klaní se, milionkrát děkují. Pro Evropany dost zvláštní zkušenost. „Starali se o nás, jak kdybychom byli top celebrity. Takové chování jsem ještě nikde nezažil. Pořád se usmívali a mohli se přetrhnout, když jsme něco potřebovali. Bylo to chvílemi až trochu divný, úplně jsem si na to nezvyknul,“ směje se Fuksa.

Restaurace. „Jídlo super, jen jsme byli překvapení, že se všude zouvá. Přijdete do restaurace a lidi tam jsou buď naboso, nebo v ponožkách.“ A co teprve nízké stoly a sezení na zemi?

Sprchování. Asi nejvtipnější Fuksův zážitek. S mladším bráchou Petrem šli do lázní… „A tam se lidi sprchovali vsedě, trochu bizár! Navíc se tam s námi dal do řeči úplně nahatý Japonec a ukazoval nám, jak se máme umýt. Asi poznal, že nejsme místní a myslel si, že nám musí všechno vysvětlit.“

Záchod. Říká vám něco pojem chytrý záchod? Takový, který sám otře prkýnko? Není to fejk, v Japonsku podobné vymoženosti vážně existují. „Z toho jsem byl unešenej. Co ten záchod umí, to ani nemůžu říct. Každopádně je to dost nezvyk, protože všechny jejich přístroje mají milion čudlíků. Člověk aby před jejich použitím ještě hodinu studoval návod.“

Tetování. Pokud některé vlastníte, tak pozor. Z městských bazénů a saun by vás klidně mohli vyvést. Tetování je tam zakázané. „Je to prý známka toho, že můžete být mafián nebo gangster a lidi by se vás asi báli. Řešil jsem to tak, že jsem se v bazénu koupal v tričku a do sauny se to snažil zamaskovat ručníkem,“ říká.

Fuksa byl v Japonsku spolu s dalšími kanoisty na aklimatizačním kempu v rámci projektu Top Team. Jak se jim trénovalo ve slané vodě? A jak to v budoucím dějišti olympiády aktuálně vypadá? Čtěte ZDE.

Martina Fuksu můžete sledovat na FacebookuInstagramu!

Autor: Lukáš Šonský

líbil se ti článek?