Udržitelnost byla hlavním tématem dalšího setkání účastníků projektu Sport Parks

Udržitelnost ve sportu
Udržitelnost ve sportu
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Jak zorganizovat velkou sportovní akci s ohledem na životní prostředí a sociální i ekonomickou udržitelnost, to bylo hlavní téma páté studijní cesty účastníků projektu Sport Parks Inspired by the Olympics, který koordinuje Český olympijský výbor a spolufinancuje ho Evropská unie z programu Erasmus+.

Zástupci osmi národních olympijských výborů a Jihočeského kraje se v Helsinkách seznámili s několika projekty Finského olympijského výboru a dalších finských institucí, které se týkají zdravého životního stylu, sportování mládeže nebo zapojování lokálních organizací do sportovní činnosti.

Šéf organizátorů mistrovství světa v klasickém lyžování Janne Leskinen představil pod názvem „Nejen na deset dní, ale na dalších sto let“ aktivity, které proběhly v rámci zachování udržitelnosti při letošním šampionátu v Lahti. Elina Laineová z Finského olympijského výboru poté navázala představením pravidel a doporučení, kterými se řídí finští organizátoři různých akcí a jež reflektují nejen udržitelnost, ale také rovnoprávnost (EcoCompass).

Účastníci programu se také seznámili s projektem, který vyhodnocuje významné sportovní akce a projekty (Sportcal GSI Event Studies), a také se podrobně zabývali komunikační kapitolou připravovaného manuálu pro organizaci olympijských parků. Více o projektu Sport Parks Inspired by the Olympics, do něhož jsou zapojeny národní olympijské výbory Česka, Finska, Holandska, Belgie, Francie, Itálie, Slovinska a Chorvatska, najdete ZDE.

líbil se ti článek?