Místopředseda Roman Kumpošt se bude podílet na výběru a hodnocení kandidátských měst pro ZOH 2026

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Místopředseda Českého olympijského výboru pro zahraniční vztahy Roman Kumpošt se bude jako člen pracovní skupiny MOV podílet na výběru kandidátských měst pro zimní olympijské hry v roce 2026. Předseda Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach jej jmenoval členem pracovní skupiny MOV, která bude spolupracovat se zájemci o pořádání XXV. zimních olympijských her a následně také hodnotit projekty možných pořadatelů. „Pracovní skupina hraje důležitou roli ve vztahu k pořádání zimních olympijských her v roce 2026,“ uvedl Thomas Bach.

Roman Kumpošt zastupuje v pracovní skupině Asociaci národních olympijských výborů ANOC, která ho navrhla jako odborníka na zimní sporty. Kumpošt, někdejší závodník v severské kombinaci a dlouholetý člen vedení vrcholných lyžařských organizací, bude ve skupině spolupracovat s jejím předsedou a členem MOV Juanem Antoniem Samaranchem. Mezinárodní sportovní federace zastupuje Heike Grösswangová, generální sekretářka Mezinárodní bobové a skeletonové federace, Mezinárodní paralympijský výbor pak mnohonásobná medailistka v cyklistice a lyžování Marianna Davisová. Do skupiny ještě po zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu přibude zástupce Komise sportovců MOV.

„Velmi si vážím důvěry, kterou do mě vložili jak Thomas Bach, předseda Mezinárodního olympijského výboru, tak Šejk Ahmad Al-Fahad Al-Sabah za ANOC. Proces volby pořadatele pro zimní olympijské hry v roce 2026 bude probíhat podle doporučení Agendy 2020, bude dvoustupňový, aby se snížily náklady na kandidaturu, a pracovní skupina se zapojí do obou částí,“ vysvětluje Roman Kumpošt.

Podle nového systému probíhá nejprve jednání se zájemci o pořádání her, obhlídky a hledání nejlepších řešení pro jednotlivá města. Pracovní skupina provádí technické hodnocení a připraví zprávy o jednotlivých zájemcích, které shrnou klady a rizika jednotlivých projektů, stejně jako jejich výjimečné stránky, vize a odkazy a jejich proveditelnost pro Výkonný výbor MOV v říjnu 2018. Teprve následně začne samotný kandidátský proces, při kterém pracovní skupinu rozšíří další zástupci MOV a vznikne tak hodnotící komise. Volby pořadatele zimních olympijských her 2026 proběhnou na zasedání MOV v září 2019 v Miláně.

líbil se ti článek?