Kanoisté otestují i pro další olympioniky tréninkové centrum v Japonsku

Tokio 2020
Tokio 2020
3 Minuty čtení
3 Minuty čtení

Poznat místo, kde by za tři roky měli čeští olympionici absolvovat závěrečnou přípravu před olympijskými hrami v Tokiu, se vydali rychlostní kanoisté. V japonské prefektuře Kóči, na ostrově Šikoku, bydlí kousek od centra v hotelu, který zároveň provozuje lázně. „Je to klidné místo, lidé jsou tu ochotní, voda je dobrá pro kanoisty i veslaře, hotel je perfektní. Navíc se tady dá trénovat i na podzim vzhledem k tomu, že Kóči je na jihu Japonska,“ řekl Martin Doktor, sportovní ředitel Českého olympijského výboru.

Aklimatizační kemp je součástí projektu Top Team, který díky podpoře MŠMT a Sazky pomáhá nadějím na olympijské medaile a talentům nejen finančně, ale také prostřednictvím servisního a vědeckého zázemí. Vzhledem k tomu, že nadcházející troje olympijské hry se konají v jihokorejském Pchjongčchangu, japonském Tokiu a čínském Pekingu ve vzdálených časových pásmech, je právě aklimatizace jedním ze stěžejních témat projektu. Kanoisté tak testují prostředí i pro další olympioniky.

„Kanoistům zapadá kemp do obvyklých tréninkových plánů. Chceme, aby si sportovci vyzkoušeli časovou i klimatickou změnu už dlouho dopředu, aby věděli, do čeho jdou. Navíc otestujeme lokalitu, jak zde vše funguje a jestli je vhodná i pro kempy těsně před olympijskými hrami,“ vysvětluje Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice.

Kanoisté budou trénovat v „Uranouchi bay“, ve velké zátoce s poloslanou vodou. „Ale v Kóči je vhodné prostředí pro téměř všechny letní olympijské sporty. Kousek od hotelu je obrovské sportcentrum s krásným stadionem, halou, posilovnou, padesátimetrovým bazénem a vším dalším, co je třeba. Před několika lety tady trénovali také atleti před mistrovstvím světa. Jen pro sporty, jako je vodní slalom, kde záleží na dráze jako takové, v Kóči nejsou podmínky,“ dodal Doktor.

Českou výpravu v Kóči vítaly japonské děti s českými vlaječkami. Dorazila osmička závodníků – kanoisté MartinPetr Fuksovi, kanoistka Jana Ježová a kajakáři Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Štěrba, Lukáš TrefilJakub Zavřel. Trojnásobný olympijský medailista Josef Dostál a jeho tréninkový parťák Pavel Davídek nakonec chybí, jelikož si Dostál při nedávné cestě na Havaj zranil prst a nemůže pádlovat. „Zatím to vypadá na šest týdnů pauzy, ale už mám víc než týden za sebou. Mám navíc potlučené koleno, takže nemůžu ani běhat, ale to by se brzo mělo změnit. Pádlovat budu až příští rok, ale začneme tréninkem obecné vytrvalosti a v prosinci už budu pádlovat na trenažéru,“ řekl mistr světa na pětistovce.

Do Japonska se přitom těšil na nové prostředí, stejně jako kanoistický šampion Martin Fuksa. „V Japonsku jsem nikdy předtím nebyl. Rád poznávám nové země. Těším se na výlet do Tokia a taky na to, že budeme trénovat v přírodě. Bude to jiný život, zpestření,“ řekl Fuksa.

Poctivě nosil zvláštní „hodinky“, které měří jeho spánkový rytmus a které jsou nezbytné pro správné nastavení aklimatizačního procesu. „Těžko říct, jak mi to pomůže, ale takovou iniciativu oceňuju,“ uvedl Fuksa.

Reprezentační trenér rychlostních kanoistů Pavel Hottmar dodal: „Nejpodstatnější je, aby závodníci poznali místo, kde by měli absolvovat více než důležitou závěrečnou přípravu před olympijskými hrami v Tokiu, trávili by tady zhruba tři týdny před začátkem soutěží. Nastavujeme zázemí tak, aby podmínky pro trénink byly co nejlepší. Díky ochotě místních se podařilo na vysoké úrovni zajistit vše potřebné. Sportovci a trenéři testují ubytování, stravování, místní dopravu, vybavení loděmi, motorovými čluny i možnost využití posilovny, bazénu, atletické dráhy a lázní.“

Nejen to je ale účelem letošní cesty do Japonska. „Reprezentanti podzimní pobyt využijí ke kvalitnímu tréninku na další sezony. Také teplejší počasí odpovídající geograficky spíše severu Afriky je přidanou hodnotou tohoto soustředění,“ přidal Pavel Hottmar.

líbil se ti článek?