Na fóru o rovnoprávnosti mužů a žen v Litvě padly jasné cíle

Rovná příležitost
Rovná příležitost
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Je třeba vystoupit z komfortní zóny a změnit zažitý model chování – přesně na tom se shodli delegáti setkání Advancing Women in Leadership Roles Forum in Europe. Na fóru, které proběhlo 9. až 11. října 2017 v litevském Vilniusu, se debatovalo především o posílení role žen ve vedoucích pozicích ve sportovních organizacích i mimo ně.

Mezinárodní olympijský výbor již dosáhl rovnosti mužů a žen na olympijských hrách, evropské olympijské hnutí se ale ještě zdaleka neblíží dalšímu zásadnímu cíli – jedná se o nejméně třicetiprocentní zastoupení žen ve volených funkcích do roku 2020.

Konference, která byla součástí litevských oslav 25 let od první účasti na olympijských hrách, se zúčastnil i Thomas Bach, předseda Mezinárodního olympijského výboru. Česko reprezentovaly Naďa Knorre, předsedkyně Komise rovných příležitostí ve sportu ČOV a místopředsedkyní organizace Women Sport International, Jana Janotová, zástupkyně ČOV v EU kanceláři Evropských olympijských výborů, a Alena Kindová, tajemnice ČOV.

Delegáti došli k závěru, že rovnost mužů a žen patří k lidským právům a je tedy v zájmu všech, aby k její realizaci došlo co nejdříve. Rovnost pohlaví je jednou ze základních hodnot olympismu a je také základním principem dobré správy organizací. Což ve výsledku znamená: Vyvážené vedení = lepší vedení = lepší správa. Vyvážené vedení je předpokladem pro realizaci plného potenciálu sportovního hnutí.

Co je tedy podle závěrů fóra nezbytné? K dosažení rovnováhy mezi muži a ženami je třeba institucionální přeměna, která vyžaduje strategický přístup. Lídři ve sportu například musejí převzít osobní odpovědnost za to, aby se uskutečnily kulturní a strukturální změny potřebné k dosažení rovnováhy mezi pohlavími. Delegáti vyzvali Výkonný výbor Evropských olympijských výborů, aby přidělil přiměřené zdroje a zavedl strategii s jasnými cíli a ukazateli pro zlepšení situace v evropském olympijském hnutí.

Závěrečný dokument, na jehož tvorbě se podílely i Naďa KnorreJana Janotová, která pak závěry prezentovala, vyzývá národní olympijské výbory, aby do volených pozic nominovaly vždy jak muže, tak ženu. Dokument však zároveň upozorňuje na to, že ženy musejí opustit svou komfortní zónu a pochybnosti a o získání pozic ve vrcholných sportovních funkcích se musejí aktivně zasazovat.

líbil se ti článek?