Samková a další studenti zahájili program Sportovní diplomacie

Tiskové zprávy
Tiskové zprávy
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Olympijská vítězka ve snowboardcrossu Eva Samková se po čase zase vrátila do školních lavic. Spolu s dalšími účastníky zahájila o uplynulém víkendu studium dvousemestrálního kurzu Sportovní diplomacie, které má připravit zástupce sportovních svazů na role v domácích organizacích a zejména v mezinárodní sportovní diplomacii.

„Když jsem chodila na vysokou školu, zdálo se mi, že jsem měla málo času. A když jsem tam chodit přestala, zase se mi zdálo, že jsem měla hodně času. Takže jsem šla do studia Sportovní diplomacie, protože se ve sportu pohybuju a doufám, že se v něm budu pohybovat i po kariéře. Proto se chci připravit, abych věděla, jak to ve sportu funguje nejen po té čistě sportovní stránce, ale také v jiných ohledech. Abych nějak pomohla českému sportu, pokud budu mít tu možnost,“ řekla Eva Samková.

Společně s dalšími účastníky z 19 různých sportovních organizací v Česku a na Slovensku, mezi než patří například prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness Jana Havrdová nebo generální sekretáři českého i slovenského lyžařského svazu, zahájila kurz modulem na téma Organizace a financování sportu.

Ve spolupráci Českého olympijského výboru s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvem zahraničních věcí ČR a jeho Diplomatickou akademií, Vysokou školou ekonomickou a její Fakultou mezinárodních vztahů, Slovenským olympijským výborem a Univerzitou Mateja Bely absolvují studenti například moduly na téma Právo ve sportu, Negociace a argumentace, Komunikace a práce s médii, Základy managementu a marketingu, Sportovní diplomacie a olympijské hnutí, Základy protokolu a etikety nebo Mezikulturní komunikace. Součástí studia jsou také projekty a studijní cesta do zahraničí.

„Díky této široké spolupráci a účasti těch nejpovolanějších odborníků můžeme studentům poskytnout nejnovější informace o sportovní diplomacii, řízení sportu a dalších oblastech, které se tohoto tématu dotýkají,“ řekl Roman Kumpošt, místopředseda ČOV pro mezinárodní vztahy.

Studijní kurz Sportovní diplomacie je součástí projektu Duální kariéra, který pomáhá sportovcům zajistit plynulý přechod ze závodní kariéry do běžného života. Zároveň je jeho cílem prosazovat výsledky a zájmy českého sportu ve světě.

„Čím úspěšnější je český sport, tím více potřebujeme mladých lidí, kteří by se jeho problematice – zejména na mezinárodní úrovni – chtěli věnovat. Jenže situace v zastoupení Čechů v mezinárodních sportovních institucích je špatná. Proto se intenzivně snažíme pracovat s mladou generací, se sportovci, kteří končí kariéru, s lidmi, kteří už pracují na svazech, abychom je dokázali připravit na působení v mezinárodních sportovních strukturách. Jen tak budeme mít jako Česká republika šanci ovlivňovat to, co se ve světovém sportu děje,“ dodal Roman Kumpošt.

A tak do lavice zasedla v olympijské sezoně nejen Eva Samková, ale z aktivních sportovců se do kurzu přihlásila také triatlonistka Vendula Frintová, skikrosařka Nikol Kučerová, kanoistka Jana Ježová nebo atletka Barbora Procházková. „Nemám v olympijské sezoně tolik času, ale doufám, že to zvládnu. Studium je příjemné odreagování od sportu,“ dodala Eva Samková.

líbil se ti článek?